niedziela, 30 marca 2014

Spaghetti z łososiem i pesto

Spaghetti to danie, które można przygotować na milion sposobów, w zależności od nastroju. Dzisiejsza propozycja to lekki, aromatyczny makaron i pyszny soczysty łosoś, palce lizać! 



Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3-4 łyżki czerwonego pesto (użyłam gotowego) 
  • 2 fileciki anchois 
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 czarnych oliwek 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 150-200 g filetu z łososia 
  • 1-2 łyżki sera grana do posypania
  • Natka pietruszki/bazylia

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę, wrzucam makaron. 
Rozgrzewam patelnię. Na łyżce oliwy podsmażam czosnek, dodaję pesto i anchois. Czekam aż całość lekko się zrumieni. 
Na osobnej patelni smażę łososia. Doprawiam go wedle uznania solą, pieprzem, cytryną. 
Do pesto wrzucam ugotowany makaron i wlewam trochę wody z makaronu. Całość podgrzewam na silnym ogniu. Na koniec dodaję oliwki. Wykładam makaron na talerz, na wierzchu kładę usmażonego łososia, posypuję całość pomidorkami, natką/bazylią oraz serem. Smacznego!


środa, 26 marca 2014

Pita

Pita to doskonały dodatek do falafela, kefty i wielu innych dań. Przygotowanie jest dość czasochłonne ale nie wymaga dużego wysiłku. Efektem jest pyszna i ciepła pita, która doskonale uzupełnia smak naszych potraw :)






Składniki na 8 pit:
  • 1 szklanka (około 160 g) mąki pszennej tortowej
  • 1 1/3 szklanki (około 200 g) mąki pełnoziarnistej (używam orkiszowej)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 200 ml ciepłej wody (nie może być gorąca)
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 3-4 łyżki oliwy




Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucam do misy miksera. Całość wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego aż masa będzie elastyczna i lekko klejąca. Ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Po godzinie wyciągam ciasto na blat, formuję wałek, który dzielę na 8 części. Delikatnie rozwałkowuję kawałki ciasta na nieduże placki i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Warto pamiętać aby wyrastające pity były podsypane mąką, inaczej przywrą do blatu i się nie udadzą. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Pity piekę 8-10 minut aż będą rumiane. Gorące wkładam w lnianą ściereczkę by nie stwardniały.

Pity są świetnym dodatkiem do falafela :)

wtorek, 25 marca 2014

Falafel

Falafel to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Są to pyszne, lekkie i łatwe do zrobienia kotleciki z ciecierzycy. Najlepiej smakują z pitą i kolorowymi warzywnymi dodatkami. 




Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki ciecierzycy (około 300 g)
  • 1 mała cebulka (użyłam szalotki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 jajko (opcjonalnie, gdy masa się nie klei)

Przyprawy utłuczone w moździerzu:
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka soli 

Dodatki:
  • pity około 8 sztuk
  • 1 pomidor, pokrojony
  • 1 marchew (starta na tarce)
  • 1 sałata rzymska 
  • 1/3 rzodkwi białej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta 
  • kolendra 

Sosy:
  • ajwar (może być inny sos, np. pomidorowy)
  • jogurt (z drobno posiekaną melisą) 



Przygotowanie:

W wieczór poprzedzający robienie falafelu namaczam ciecierzycę. Do garnka wsypuję ciecierzycę i zalewam dużą ilością wody (w proporcji 1 szklanka ciecierzycy na 2 szklanki wody), ponieważ ciecierzyca mocno napęcznieje.
Szykowanie falafeli zaczynam od dokładnego odsączenia ciecierzycy. Następnie wrzucam ją do misy malaksera, dodaję cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i mieszankę przypraw. Całość miksuję na dość gładką masę. Dolewam oliwy i mieszam, sprawdzając czy falafel będzie się dobrze zlepiał. Jeśli masa jest niezbyt podatna na formowanie kotlecików, dodaję jajko i mieszam. Formuję malutkie kotleciki. Trzeba je mocno ściskać, by się nie rozpadały.
Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron (dość sporą ilość), wrzucam na nią falafele i smażę na złocisty kolor.

W tym czasie przygotowuję wszystkie dodatki, warzywa siekam, sosy wlewam do miseczek oraz przygotowuję pity.

Sposób podania:

Pity nadziewam warzywami, falafelem, sosem i zajadam :)



 


 

piątek, 21 marca 2014

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi

Lubię piec. Weekend jest ku temu idealną okazją. Lubię realizować swoje pomysły. I oto jeden z nich, improwizacja na temat ciasta drożdżowego i powideł, a efekt przepyszny. Takie drożdżówki są idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawki :-)



Składniki na ciasto: 
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 1/2 łyżeczki drożdży suszonych 
  • 60 g masła/margaryny 
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka


Dodatki: 
  • Słoiczek powideł śliwkowych (użyłam powideł domowej roboty)
  • Cynamon
  • 1/2 filiżanki posiekanych orzechów włoskich/laskowych 
  • 2-3 łyżki worków kokosowych

Przygotowanie:

Do misy miksera wrzucam 2 szklanki mąki, drożdże i cukier. W miseczce roztrzepuję jajka, odstawiam na bok. W rondelku rozpuszczam masło, mleko, na końcu cukier waniliowy. Na końcu, gdy już ściągnę rondelek z kuchenki, dolewam wodę. Mikstura ma być ciepła, ale nie gorąca. 
Do mąki z dodatkami dolewam mleko z masłem i wyrabiam do połączenia składników. Następnie dodaje jajka. Gdy masa będzie jednolita, dodaję pozostałe 3/4 szklanki mąki i wyrabiam energicznie aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto ma się kleić do rąk. Po wyrobieniu odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat, dodaję około 2 łyżki mąki i rozwałkowuję na duży prostokąt. Płat ciasta smaruję powidłami śliwkowymi, następnie posypuję cynamonem, orzechami i wiórkami. Całość zwijam w roladę. Kroję 5-6 cm kawałki ciasta i układam w okrągłej blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne by zachować odstępy między ślimaczkami, bowiem one urosną.



Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładam wyrośnięte do piekarnika na około 30-35 minut. W czasie pieczenie warto kontrolować czy wierzchy drożdżówek za bardzo się nie przyrumieniły, w razie potrzeby nakrywam ciasto folią aluminiową. Warto pamiętać, by zrobić to bardzo szybko, by ciasto nie upadło.


Drożdżówki najlepsze są na ciepło :-) 

środa, 19 marca 2014

Lasagne warzywna

Lasagne to świetne danie na chłodny dzień. Jest to idealne 'comfort food', które poprawia nastrój, a jego przygotowanie to pełen relaks :-) 



Składniki na 2 porcje:
  • 6 płatów świeżego makaronu lasagne
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 marchew pokrojona w talarki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 filiżanka groszku
  • 1 filiżanka bobu (opcjonalnie) 
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1/2 papryczki chilli/łyżeczka pasty chilli 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Oregano 
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/2 filiżanki sera grana/parmezanu

Przygotowanie:

Rozgrzewam oliwę na patelni, wrzucam czosnek i cebulę, podsmażam do zeszklenia. Następnie dodaję paprykę czerwoną i żółtą oraz marchewkę. Gdy warzywa trochę zmiękną dodaję, cukinię, groszek, bób i pomidory w puszce. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, chilli i czekam aż całość trochę zgęstnieje. 


Na dno naczynia żaroodpornego wylewam trochę nadzienia i kładę pierwszy płat lasagne. Następnie kładę nadzienie, przykrywam kolejnym płatem, kładę kolejną porcję nadzienia i przykrywam trzecim płatem. Rozsmarowuję na nim resztę warzyw. Na wierzch kładę 4-5 łyżek jogurtu i posypuję startym serem grana. Całość posypuję oregano i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia włączam termoobieg. 

Nie jest to klasyczny przepis na lasagne, ale danie jest bardzo smaczne, rozgrzewające i co najważniejsze nie jest tak ciężkie jak klasyczna lasagne :-)

Danie to nie jest fotogeniczne, co widać ;-) ale jest pyszne!





poniedziałek, 17 marca 2014

Tarta gruszkowa

Pyszna tarta! Przepis ułożyłam sama, wszak przepisy na tarty dają ogromne pole do popisu. Dojrzałe gruszki, krem migdałowy, kruche ciasto to idealne połączenie. Zachęcam do spróbowania :-)



Składniki na ciasto:

1 1/4 szklanki mąki, czyli około 200 g
110 g masła/margaryny 
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego 
2 łyżki cukru

Dodatki do tarty:

5 gruszek, miałam 3 bardzo dojrzałe gruszki i 2 twarde
5-6 łyżek kremu migdałowego (użyłam gotowego, który otrzymałam w prezencie)
Cynamon do posypania 
Miód


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i szybko zagniatam. Ciastem wylepiam okrągłą formę do tarty i wkładam do lodówki na około 30 minut. W tym czasie kroję gruszki na cienkie plasterki. Dojrzałych gruszek nie obieram, tylko kroję razem ze skórką, natomiast te twarde kroję dopiero po obraniu. 
Wyciągam ciasto z lodówki, na nim rozsmarowuję warstwę kremu migdałowego, dość cienką. Na kremie układam gruszki po okręgu. Całość delikatnie posypuję cynamonem i polewam miodem (około 2 łyżki, esy floresy). Tartę piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tarta najlepsza jest na ciepło :-)

sobota, 15 marca 2014

Nie samym obiadem człowiek żyje ;-) Pomysł na idealne śniadanie: Pancakes!

Pancakes to świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie a receptura należy do 'kreatywnych'. Z przepisem na pancakes naprawdę można poszaleć! 
Pancakes'y są słodkie, wywołują świetny humor i dają mnóstwo energii! Jeśli tak jak ja biegasz, udany trening murowany :-)



Składniki na ciasto:
  • 1 1/4 szklanki mąki (mieszam mąkę pszenną i orkiszową pół na pół)
  • 1 1/4 szklanki maślanki (możemy użyć też jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 jajko
*opcjonalnie 2-3 łyżki mleka


Dodatki:
  • Syrop klonowy
  • Miód 
  • Dżem 
  • Nutella

Przygotowanie:

Do misy miksera wrzucam wszystkie składniki i miksuję przez około 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste  dodaję 2-3 łyżki mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
Rozgrzewam patelnię. Ponieważ używam patelni teflonowej, nie wylewam na patelnię oliwy. Na patelni formuję placuszki o średnicy około 10 cm. Smażę po 2-3 minuty z każdej strony. 

Gotowe placuszki podaję z dżemem, miodem lub nutellą :-)

piątek, 14 marca 2014

Danie tygodnia: hambuxy!

Cały tydzień czekamy z utęsknieniem na piątek. Warto w ten dzień zjeść coś dobrego, fajnego, fastofoodowego! Ideałem są hamburgery :-) 
Nie trzymam się klasycznego przepisu na hambuxy i podchodzę do nich baaardzo kreatywnie. 


Składniki na 2 hamburgery:

Mięso:
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • Pół łyżeczki nasion kolendry utłuczonej w moździerzu 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Pół łyżeczki chilli (używam pasty chilli) 
  • 2 łyżki oliwy (użyłam oleju lnianego)


Dodatki:
  • 2 bułki (tym razem ciemne)
  • Sałata 
  • Pół cebulki pokrojonej na cienkie talarki 
  • 2-3 korniszony
  • 2-3 plastry sera
  • Pomidor
  • Majonez 
  • Chilli 
  • Musztarda

Przygotowanie: 

Mięso wkładam do miski. Dodaję pietruszkę, kolendrę, chilli, oliwę, pieprz i sól do smaku. Całość ugniatam i formuję dwa zgrabne burgery. 
Rozgrzewam patelnię grillową i wkładam na nią hamburgery. Smażę przez około 3-4 minuty z każdej strony. 
Następnie, na tej samej patelni grilluję bułki. Gdy bułki są gotowe, zaczynam składać hamburgery. Spód bułki smaruję majonezem, następnie chilli, na to kładę burgera. Następnie smaruję go musztardą, układam na nim cebulkę i pokrojone w talarki korniszony i przykrywam plastrem sera. Na ser kładę pomidor i całość nakrywam wierzchnią częścią bułki. Ściskam i voila!

czwartek, 13 marca 2014

Pizza z chorizo

Pizza jest jednym z naszych ulubionych dań. Pojawia się ona na stole regularnie i muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić dwa razy takiej samej pizzy. Myślę, że to jedno z najbardziej kreatywnych dań. W zależności od nastroju można dodawać różne składniki do ciasta i poszaleć z dodatkami :-) Zatem do dzieła!




Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (dodaję pół na pół mąkę pszenną i pełnoziarnistą)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • duża szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
Sos:
  • pół małej cebulki 
  • 1-2 ząbki czosnku, w zależności od nastroju
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku

Dodatki:
  • 2 kulki mozarelli
  • cienko pokrojona kiełbaska chorizo (tu ilość zależna od upodobań, ja dałam około 1/3 chorizo)
  • garść zielonych oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oregano do posypania
  • tymianek do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: 

Do misy wsypuję mąkę, kruszę drożdże, dodaję oliwę, cukier, sól, na końcu ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli jest klejące, dosypuję troszkę mąki.
Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Optymalny czas to około 60 minut.

Sos: 

W czasie, gdy ciasto pięknie sobie wyrasta, przygotowuję sos. Rozgrzewam małą patelnię, dodaję łyżkę oliwy, drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Czekam aż się zeszkli, a następnie dodaję pomidory i zioła. Sos gotuję około 10 minut do jego zgęstnienia, odstawiam na bok do wystygnięcia.



Pizza:

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat i rozwałkowuję wedle potrzeby na kształt owalny bądź prostokąta. Przekładam na wysmarowaną oliwą blaszkę. Placek polewam sosem pomidorowym, następnie kładę pierwszą kulkę mozarelli - można ją porozrywać lub pokroić. Na ser kładę chorizo, oliwki i delikatnie rozrywam drugą kulkę mozarelli. Na koniec dodaję pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypuję pizzę ziołami.
Pizzę wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i piekę 15 minut.


środa, 12 marca 2014

Marokańskie klopsiki Kefta


Kefta to małe klopsiki zanurzone w pysznym i aromatycznym sosie z pomidorów przykryte delikatnym jajkiem. Do przygotowania tego dania namówił mnie kolega z pracy, który pochodzi z Maroka. Powiedział mi przepis i na zachętę przesłał instruktażowy filmik na YouTube. Postanowiłam spróbować i nie żałuję, ponieważ kefta jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu!

Choć z pozoru kefta wydaje się być czasochłonna, jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku i co najważniejsze to danie jest inspiracją, którą można modyfikować na wiele sposobów  :-)


 
Składniki na 15 malutkich klopsików:


  • 250 g mielonego mięsa wołowego (ideałem jest jagnięcina/baranina)
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1/2 małej, drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • Pół łyżeczki nasion kolendry
  • Pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól do smaku


Sos:

  • 1,5 puszki pomidorów w puszce*
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki papryki ostrej 
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej 
  • Pół łyżeczki cynamonu 
  • Pół łyżeczki imbiru 
  • Pół pęczka kolendry 


Opcjonalnie:

  • natka pietruszki 
  • groszek (może być mrożony)
  • 3-4 jajka

*najlepsze do tego dania są świeże pomidory, około 1 kg


Przygotowanie:

Mięso wkładam do miski, dodaję kolendrę, cebulkę i oliwę.
W moździerzu rozcieram nasiona kolendry i kminu i dodaję pozostałe przyprawy. Mieszankę dodaję do mięsa.
Mieszam dokładnie i formuję około 15 malutkich klopsików.

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i smażę klopsiki aż się zarumienią. Ponieważ klopsiki są malutkie, smażą się bardzo szybko. Gotowe klopsiki wykładam na talerz i odstawiam na bok. 



Zaczynam przygotowywać sos. Cebulę i czosnek rumienię na patelni, na której przed chwilą smażyłam klopsiki.
Robię mieszankę przypraw: kolendrę i kmin tłukę w moździerzu, po czym dodaję resztę przypraw. Całość wykładam na patelnię, na około 2 minuty.
Do aromatycznej mieszanki dodaję pomidory. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Całość zagotowuję.
Gdy sos zgęstnieje, wrzucam do niego klopsiki. Teraz następuje tez czas kiedy do potrawy można dodać groszek. Nie jest to konieczne, ale groszek nadaje potrawie ciekawy smak i bardzo ładnie wygląda.
Na końcu, na wierzch kefty, rozbijam jajka - jak jajka sadzone, następnie przykrywam całość pokrywką i czekam, aż jajka się zetną. 


Keftę podaję z pszennym chlebem typu pita. 

*Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia kefty z jajkiem, ale nadrobię, obiecuję!

wtorek, 11 marca 2014

Harira


Harira to jedna z najlepszych zup na świecie. Jest sycąca i bardzo rozgrzewająca, a jej przygotowanie nie jest ani czasochłonne ani trudne.




Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (jeśli nie lubimy pikantnych potraw pół łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 1,5 puszki pomidorów z puszki
  • Drobno posiekana kolendra
  • Opcjonalnie natka pietruszki
  • Około 1,5 litra wody
  • Około 1,5-2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Warzywa obieram i myję. Cebulę drobno siekam, marchew i seler kroję w talarki. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam pokrojone warzywa. Podsmażam aż cebula się zeszkli. 
W moździerzu rozbijam nasiona kolendry i kminu rzymskiego, dodaję resztę przypraw (oprócz soli), mieszam i dodaję do warzyw. Całość podsmażam jeszcze około 2 minuty aż przyprawy uwolnią swój piękny aromat.
Następnie dodaję pomidory z puszki, zieloną i czerwoną soczewicę i dolewam około 750 ml wody. Po 10-15 minutach sprawdzam czy soczewica zaczęła mięknąć. Jeśli zupa jest za gęsta dodaję jeszcze około 250 ml wody. Gotuję całość dopóki soczewica nie będzie miękka.
Gdy soczewica zmięknie, dodaję ciecierzycę oraz drobno posiekaną kolendrę, około 2-3 łyżki. Oprócz kolendry do hariry można dodać też natkę pietruszki. Ostatnim etapem przygotowania hariry jest dodanie soli. Zupę solę około 1,5 łyżeczki.

Harirę podaję gorącą, obficie posypaną siekaną kolendrą. Świetnie smakuje z własnoręcznie upieczoną pitą.

*jeśli wolimy mniej gęstą zupę możemy dodać więcej wody.

Smacznego :-)