czwartek, 29 maja 2014

Rogaliki z kremem patissiere, truskawkami i rabarbarem

Inspiracją dla tego wypieku stały się przepyszne croissanty, które jadłam w ulubionej kawiarni, Petit Paris. Ponieważ upieczenie croissantów w domu przerasta moje możliwości, postanowiłam zrobić rogaliki z ciasta drożdżowego. Przepis na krem patissiere zaczerpnęłam z Kwestii Smaku. Wydaje się on być dość skomplikowany, na szczęście to tylko mylne wrażenie. Efekt końcowy jest pyszny i wart wysiłku włożonego w przygotowanie rogalików :-) 





Składniki: 

Ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
70 g masła lub margaryny
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
1/4 szklanki cukru
2 jajka

Krem patissiere:
2 szklanki mleka (około 500 ml)
100 g cukru
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

Dodatki: 
Około 100-200 g pokrojonych w plasterki truskawek
2 łodygi rabarbaru usmażonego wcześniej z cukrem

Przygotowanie: 

Ciasto: 
Do misy miksera wrzucam mąkę, drożdże i cukier. W rondelku rozpuszczam masło i mleko. Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję. Do mąki wlewam ciepłe mleko, ubijam, a następnie dodaję jajka i ekstrakt waniliowy. Wyrabiam ciasto około 5-7 minut aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić. 
Odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. 

Krem patissiere:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję połowę cukru i doprowadzam do wrzenia gotując je na wolnym ogniu. 
W międzyczasie ubijam żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Na końcu dodaję oba rodzaje mąki i dokładnie miksuję. 
Do masy stopniowo wlewam gorące mleko, cały czas intensywnie mieszając. Krem przelewam do rondelka, podgrzewam, doprowadzam do wrzenia i gotuję około 2 minuty, cały czas miksując. Na końcu przekładam krem do miski, dodaję ekstrakt z wanilii, mieszam i odstawiam na wystygnięcia. Powierzchnię kremu przykrywam folią spożywczą.

Rabarbar: 
Łodygi myję, cienko obieram, kroję w talarki i wrzucam na patelnię. Dodaję 2-3 łyżki cukru i smażę tak długo, aż rabarbar puści sok, który następnie odparuje. W trakcie smażenia próbuję, czy rabarbar nie jest zbyt kwaśny i w razie potrzeby dosładzam. Gęsty rabarbar odstawiam do wystygnięcia. 

Rogaliki:
Ciasto dzielę na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na okrągły placek i kroję na 6-8 trójkątów (wzdłuż średnicy). Na górnej części kładę łyżeczkę kremu i kawałki truskawek lub łyżeczkę rabarbaru, zwijam w kierunku węższego końca i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki przykrywam ściereczką i zostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie piekę jest około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Przed podaniem rogaliki posypuję cukrem pudrem :-) 

wtorek, 27 maja 2014

Risotto grzybowe ze szparagami i gotowanymi warzywami

Pomysł na to dane powstał bardzo spontanicznie. Mieliśmy ochotę na risotto, postanowiliśmy dodać pieczarki i boczniaki i wyszło coś pysznego :) Świetnym dodatkiem do tego dania są szparagi i gotowane warzywa, choć pewnie sałata z lekkim cytrynowym dressingiem byłaby równie smacznym dodatkiem. 




Składniki:
Risotto:

1 filiżanka ryżu arborio
1 szalotka
1 litr bulionu
1 łyżka masła
2 łyżki sera typu grana padano lub parmezan
2 łyżki natki pietruszki
8 małych/średnich pieczarek
8 małych/średnich boczniaków
1 cebula dymka
sól i pieprz do smaku

Szparagi:

Garść szparagów
Oliwa do skropienia

Warzywa gotowane:

10 małych marchewek
1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 szklanki bobu
1/2 szklanki żółtej fasolki
1/2 szklanki brukselki



Przygotowanie:

Risotto:
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję szalotkę i czekam aż się zeszkli. Dodaję ryż i podgrzewam. Dolewam pierwszą chochlę bulionu i zagotowuję. Gdy ryż wypije bulion, za każdym razem uzupełniam po chochelce płynu. Gdy wleję ostatnią porcję bulionu, dodaję grzyby uprzednio usmażone na osobnej patelni. Na końcu risotto doprawiam natką pietruszki, serem oraz pieprzem i solą.

Grzyby:
Pieczarki i boczniaki bardzo dokładnie myję i osuszam. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Dymkę drobno siekam. Na patelnię wrzucam grzyby i dodaję dymkę. Solę, doprawiam pieprzem i smażę do miękkości.

Szparagi:
Rozgrzewam patelnię grillową. Na gorącej patelni układam szparagi skrapiam oliwą i grilluję, aż będą miękkie i sprężyste.

Warzywa:
Warzywa wkładam do rondelka, zalewam małą ilością wody i gotuję do miękkości. Dodaję sól i pieprz do smaku.

Podanie:
Na talerz kładę łyżkę risotto, na wierzch układam szparagi, obok warzywa i całość posypuję prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!




wtorek, 20 maja 2014

Tarta botwinkowa

Po gotowaniu botwinki zawsze zostają mi liście, na których zużycie mam jeden sposób: przygotowuję tartę botwinkową. Jest ona niezwykle delikatna, pyszna i prosta w przygotowaniu :-) 




Składniki: 

Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (zachęcam do sporządzenia mieszanki pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej) 
1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
Liście botwiny z 2 pęczków
1 opakowanie sera riccota 
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki/mleka (opcjonalnie) 
Sól i pieprz do smaku 
Szczypta gałki muszkatołowej 
2 łyżki sera grana + 1 łyżka do posypania tarty




Przygotowanie: 

Ciasto:
Składniki wkładam do miski i szybko zagniatam ciasto. Wylepiam blaszkę i chowam do lodówki na 15-20 minut.



Nadzienie:
Botwinę dokładnie myję i osuszam. Kroję ją w paski i przekładam do miski. Dodaję serek riccota, wcześniej rozbełtane jajko, jogurt, śmietankę i ser. Dokładnie wszystko mieszam i na końcu doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyciągam z lodówki ciasto i wykładam na nie masę. Na koniec posypuję tartę serem. 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę około 45 minut.



Przed podaniem warto przestudzić tartę, wtedy nie ma problemu krojeniem :-) 




Dobry początek dnia: caprese na śniadane :)

Zdjęcie tego śniadania pojawiło się jakiś czas temu na Facebooku. Teraz przepis doczekał się publikacji na blogu. Nasza propozycja to sałatka caprese i jajka - porcja energii na cały dzień!



Składniki:
  • 1 duży pomidor 
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 5 listków bazylii
  • oliwa extra vergine do polania
  • 4-6 liści sałaty 
  • 3 jajka ugotowane wedle uznania
  • szczypiorek 
  • 2-3 rzodkiewki pokrojone w kosteczkę

Dodatki:
  • 1 puszka kawałków tuńczyka
  • chleb



Przygotowanie:

Pomidora i mozzarellę przekrawam na pół, a następnie kroję w plastry. Układam naprzemiennie na półmisku polewam oliwą extra vergine, doprawiam solą i pieprzem, na koniec posypuję listkami bazylii.
Jajka gotuję na pół-twardo, układam na liściach sałaty, posypuję pokrojoną w kotkę rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. 
Otwieram puszkę tuńczyka, wylewam oliwę, przekładam do miseczki, dodaję 2 łyżeczki majonezu/jogurtu i dokładnie mieszam. Na wierz sypię posiekamy szczypiorek.
W koszyku układam chleb, obok kładę masło, zaparzam herbatę, a do małych szklaneczek wlewam sok. I tak pyszne śniadanie jest już gotowe!