poniedziałek, 30 czerwca 2014

Muffinki z truskawkami i kokosową kruszonką

Zaletą tych muffinek jest to, że przygotowuję się je błyskawicznie. Babeczki mają wyborny smak, są wilgotne i smakują wspaniale z truskawkami, chociaż te można z powodzeniem zastąpić malinami czy porzeczkami. Można je więc piec przez całe lato!


Składniki:




Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki oliwy z pestek winogron

Kruszonka:
  • 10 g masła
  • 1/3 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego do posypania babeczek 

Dodatki:
  • 100 g truskawek umytych i obranych 


Przygotowanie:
  • Do miski wkładam jajko, dodaję mleko, oliwę, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie miksuję. Następnie do masy wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i cukier i miksuję aż składniki dokładnie się połączą. 
  • Formę do muffinek wypełniam papilotkami, które napełniam ciastem do połowy wysokości. Dodaję pokrojone truskawki. 
  • Na końcu przygotowuję kruszonkę: palcami rozcieram masło, mąkę i cukier. Posypuję muffinki kruszonką i cukrem waniliowym.
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza, muffinki piekę przez 25 minut.

sobota, 28 czerwca 2014

Pyszny łosoś zapiekany w szynce serrano

Od dłuższego czasu fascynowało nas połączenie ryby i szynki. W końcu postanowiliśmy spróbować przyrządzić takie danie. Do ryby postanowiliśmy zrobić kuskus z kolendrą i pomidorami. Idealnym dopełnieniem są warzywa z patelni: groszek, bób i soczewica oraz sałata z buraczkami i pestkami dyni. Wyszła prawdziwa uczta! Mimo wielości dań, przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu, a ryba przyrządzona w ten sposób smakuje nieziemsko :)



Składniki:

Łosoś:
  • 300 g filetu z łososia
  • 4 plastry szynki serrano (lub innej długodojrzewającej)
  • sól i pieprz 

Kuskus:
  • 1 filiżanka kuskusu
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki posikanej kolendry
  • sól i pieprz


Warzywa:
  • 1/2 szklanki groszku zielonego
  • 1/2 szklanki bobu
  • 1/2 szklanki ugotowanej do miękkości zielonej soczewicy
  • 1/2 papryczki chili 


Sałatka:
  • 1/3 główki sałaty 
  • 2 ugotowane buraczki 
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/2 cytryny 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól


Przygotowanie:
  • Filet z łososia przekrawam na pół i doprawiam pieprzem i solą. Każdy kawałek owijam szynką. Rybę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam oliwą. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piekę łososia przez 20-25 minut. 
  • Bób i groszek wkładam do małego rondelka i zalewam wodą. Gotuję do miękkości. Odcedzam warzywa. Dodaję zielonej soczewicy i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość energicznie mieszam i doprawiam pieprzem i solą.
  • Kuskus wsypuję do miseczki i zalewam gorącą wodą. Gdy kuskus napęcznieje, przekładam go na patelnię. Dodaję suszone pomidory. Zmniejszam ogień do małego. Przed samym podaniem dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki oraz posiekaną kolendrę. 
  • Liście sałaty dokładnie myję i rwę na małe kawałki. Buraczki i fetę kroję w cienkie plasterki, dodaję do sałatki. Oliwę mieszam z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiam pieprzem i solą. Polewam dressingiem sałatkę. Na wierzch sypię wcześniej uprażone pestki dyni. 
          Smacznego!



poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kotleciki z soczewicy w sosie pomidorowym podawane z pitą i sałatką z pomidorów i mięty

Inspiracją dla tego dania stał się przepis na marokańskie kotleciki kefta. Ponieważ jednak nie mieliśmy ochoty na mięso postanowiłam, że klopsiki powstaną z soczewicy. Wyszło pyszne, pożywne danie, w sam raz na letnią pogodę :-) 



Składniki:

Klopsiki:
  • 3/4 szklanki soczewicy zielonej
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 
  • Sól i pieprz do smaku 

Sos:
  • 1 i 1/2 pomidorów z puszki 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka:
  • 2 pomidory 
  • 1 dymka 
  • 1/2 kostki sera typu feta 
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 
  • Sól i pieprz do smaku 

Dodatki: 
  • Chlebki pita 
  • Szklanka zielonego, ugotowanego groszku 
  • Gałązki kolendry do podania 
 
 
 
Przygotowanie:

Klopsiki:
Zieloną soczewicę wsypuję do garnka zalewam wodą w proporcji 2:1 i gotuję około 20 minut. Gdy zielona soczewica bedzie al dente, dosypuję czerwonej soczewicy i gotuję całość do miękkości. Ugotowaną soczewicę wysypuję na sitko i bardzo dokładnie odsączam. Masę przekładam do miski i zostawiam do ostygnięcia. 
W tym czasie przygotowuję sos. Rozgrzewam łyżkę oliwy na dużej patelni, dodaję pomidory z puszki. Przyprawy wkładam do moździerza i dokładnie je rozcieram, na końcu dodaję do sosu. Sos zostawiam na wolnym ogniu, tak by odparował nadmiar wody. 
Przestudzoną soczewicę doprawiam świeżą kolendrą, pieprzem i solą, następnie zaczynam formować malutkie klopsiki. Na patelni rozgrzewam sporą ilość oliwy, wkładam klopsiki. Smażę po kilka minut z każdej strony, bardzo delikatnie przewracając, bowiem klopsiki niestety mają tendencję do rozpadania. 


Sałatka:
Pomidory dokładnie myję i kroję w duże kostki, dodaję pokrojony ser, posiekaną dymkę i miętę. Całość polewam oliwą i przyprawiam pieprzem i solą.

Podanie:
Na półmisek wykładam klopsiki, polewam je sosem pomidorowym, obok kładę ugotowany zielony groszek, a całość posypuję kolendrą. 
Każdy chlebek pita rozdzielam na pół i nadziewam klopsikami z soczewicy, sosem, groszkiem i sałatką i zajadam ze smakiem :-) Pycha!




piątek, 13 czerwca 2014

Hambuxy z czerwonej fasoli

Dziś przygotowaliśmy obiad z lekkim meksykańskim akcentem. Akurat zbiegło się to z meczem Meksyk - Kamerun, który obfitował w ciekawe sytuacje ;-)  Ale do rzeczy, przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, a fasola po mistrzowsku zastępuje mięso. Zachęcam do spróbowania tej pysznej alternatywy :-)



Składniki:

Burgery:
  • 2 puszki czerwonej fasoli (wykorzystałam jedną puszkę zwykłej czerwonej fasoli i jedną fasoli w sosie chili)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • sól i pieprz

Dodatki:
  • 2 bułki
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 4-5 małych korniszonów pokrojonych w talarki
  • 2 liście sałaty
  • 1 cebula dymka (posiekana)
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 plastry żółtego sera



Przygotowanie:

Na małej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, następnie wykładam fasolę i duszę do miękkości. Gdy fasola zacznie się rozpadać, ugniatam ją widelcem tak aby powstała gęsta masa. Fasolę trzymam na patelni aż odparuje woda i masa będzie bardzo gęsta. Gotową fasolę przekładam na talerz do wystygnięcia.
Następnie rozgrzewam patelnię grilową, przekrawam bułki i kładę na grilu, by się podgrzały.
Do fasoli dodaję kolendrę, sól i pieprz i dokładnie mieszam. Formuję burgery. Z podanej ilości zrobiłam 4 duże kotlety. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy. Burgery obtaczam w płatkach owsianych, kładę na gorącej patelni i smażę po 4 minuty z każdej strony.
Spód bułki smaruję majonezem, posypuję szczypiorkiem od dymki i układam kolejno: sałatę, burgery, musztardę, żółty ser, korniszony, pomidor i resztę dymki. Nakrywam wierzchem bułki i deliktanie zgniatam. Hambux jest już gotowy do zjedzenia! Smacznego!



wtorek, 10 czerwca 2014

Truskawkowe niebo - tarta na kruchym spodzie

Lato w pełni i sezon truskawkowy również :-) Od dłuższego czasu miałam ochotę na truskawki z bitą śmietaną, gdy jednak weszłam do kuchni, postanowiłam swój pomysł rozbudować, rozwinąć i uatrakcyjnić. Zrobiłam czekoladowy kruchy spód, mascarpone zmieszałem ze śmietanką i ekstraktem waniliowym, na wierzchu ułożyłam truskawki, posypałam czekoladą i miętą. Wyszły pyszności :-)



Składniki: 

Kruche ciasto:
  • 110 g zimnego masła 
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 jajko

Krem: 
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml zimnej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatki:
  • Truskawki, około 300 g
  • Czekolada ciemna, mleczna 



Przygotowanie:

Ciasto kruche:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i szybko zagniatam ciasto. Wylepiam ciastem formę do tarty i wkładam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piekę 30 minut. 

Krem: 
Do misy miksera wkładam mascarpone, dodaję cukier i ekstrakt waniliowy i mieszam wszystko przez około 2-3 minuty. W tym czasie żelatynę zalewam 1/3 szklanki wody , mieszam i odstawiam by napęczniała. Do mascarpone dodaję 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki i ubijam na wysokich obrotach 2-3, aż nie poprawnie ubita śmietana. W garnuszku podgrzewam żelatynę do rozpuszczenia, studzę i letnią powolutku wlewam do kremu. Delikatnie i dokładnie mieszam masę, tak by składniki się połączyły.

Dodatki:
Umyte truskawki kroję na ćwiartki. Czekoladę kroję na cieniutkie wiórki.

Tarta:
Na ostudzony spód wykładam krem, na nim układam truskawki, całość posypuję wiórkami czekolady i listkami mięty.

Smacznego :-)

czwartek, 5 czerwca 2014

Conchigliette piccole el Pitek

Zupa-makaron. Idealnie rozgrzewająca i energetyczna :-) Cały czas zastanawiamy się czy to jednak makaron czy jeszcze zupa. Autorem tego dania jest Pitek :-) 



Składniki:
  • 150g makaronu conchigliette piccole
  • 1/2 filiżanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów w puszce 
  • 1/2 butelki pasaty pomidorowej
  • 1/2 szalotki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry (opcjonalnie) 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • Szczypta chili 
  • 6 listków bazylii
  • 1,5 łyżeczki oregano 
  • 1 łyżka natki pietruszki 

Przygotowanie: 

Do garnka z grubym dnem wlewam 2 łyżki oliwy. Gdy oliwa będzie gorąca, dodaję cebulę i czosnek. Czekam do zeszklenia. Następnie dodaję przyprawy: kolendrę i kmin, wcześniej utłuczone w moździerzu. Dodaję pomidory i soczewicę. Przykrywam i zostawiam na wolnym ogniu na około 5 minut, do wrzenia. Zmniejszam ogień i gotuję zupę aż soczewica będzie miękka.
W osobnym garnku gotuję makaron. Gdy soczewica zmięknie, dodaję do zupy makaron i całość energicznie mieszam. Gotuję przez około 5 minut. W tym czasie potrawa zgęstnieje i będzie bardziej makaronem niż zupą ;-) Jeśli chcemy otrzymać zupę, wystarczy dodać około 1 szklankę wody, my jednak preferujemy baaardzo gęstą wersję.  Przed podaniem posypuję natką pietruszki lub bazylią. Smacznego :)



wtorek, 3 czerwca 2014

Wiosenna lasagne z soczystą sałatką z pomidorów i papryki

Inspiracją dla tego dania stał się przepis Jamiego Olivera z książki '30 minut...' Postanowiliśmy jednak nieco uprościć i zmodyfikować recepturę, wyszedł na pyszny, całkiem szybki i prosty obiad. Można odnieść wrażenie, że dane to jest czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Efekt przeszedł nasze oczekiwania, zatem zachęcam do spróbowania :)


Składniki:
(na 2 porcje)

Lasagne:
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili czerwonej
  • 1/2 papryczki chili żółtej
  • 1/2 szklanki bobu (użyłam mrożonego)
  • 1/2 szklanki groszku zielonego (użyłam mrożonego)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 
  • 100 g sera typu feta
  • 2 łyżki sera typu grana do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka:
  • 1 duży pomidor
  • 6 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 6 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 2 spiczaste czerwone papryki
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 1/3 żółtej papryczki chili
  • 1/3 czerwonej papryczki chili
  • 12 zielonych oliwek 
  • 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
  • 1 i 1/2 drobno posiekanych liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:



Lasagne:
  • Do dużego garnka wlewam wodę, solę i dolewam około łyżki oliwy z oliwek. Gdy woda zagotuje się, wrzucam płaty lasagne i gotuję do miękkości, uważając by się nie rozpadły. Miękki makaron wyciągam na deskę i zostawiam do wystudzenia.
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam drobno posiekaną dymkę i czosnek. Szparagi dokładnie myję, osuszam. Odcinam główki szparagów i odkładam na bok. Łodygi kroję na spore kawałki, dodaję na patelnię  razem z bobem i groszkiem. Całość smażę intensywnie przez 3 minuty, następnie zmniejszam ogień do średniego, dodaję połowę główek szparagów i duszę warzywa około 5 minut. Dodaję chili, śmietanę i mleko. Zwiększam ogień do dużego i czekam aż sos zgęstnieje. Wówczas zmniejszam moc i lekko duszę warzywny sos.
  • Do miseczki wlewam jogurt i dodaję ser. Intensywnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. 
  • Dno naczynia żaroodpornego polewam łyżką oliwy i wykładam trochę zielonego nadzienia. Następnie kładę kolejny płat lasagne, dodaję nadzienie i 2 łyżki sosu po czym nakrywam kolejną warstwą makaronu. Na wierzchu lasagne układam główki szparagów i posypuję serem grana. Całość delikatnie polewam oliwą z oliwek. 
  • Lasagnę piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, następnie wyłączam temperaturę i trzymam w gorącym piekarniku przez 10 minut. 

Sałatka:
  • Wszystkie warzywa dokładnie myję i osuszam. Pomidora kroję w kostkę lub wedle uznania. Pomidorki koktajlowe kroję w talarki, tak samo kroję dymkę i chili. Z papryki wyciągam gniazda i pestki i kroję w dość sporą kostkę. Warzywa wrzucam do dużej miski. Oliwki dzielę na pół i dodaję do sałatki. Zioła drobno siekam i wrzucam do warzyw. Całość dokładnie mieszam. 
  • Przygotowuję dressing: oliwę mieszam z octem balsamicznym i cytryną. Doprawiam pieprzem i solą. Otrzymanym  sosem polewam sałatkę i bardzo dokładnie mieszam. Gotową sałatkę odstawiam na stół na około 10 minut, żeby nabrała smaku i aromatu. Sałatkę podaję do lasagne. 

Smacznego!