czwartek, 31 lipca 2014

Pierzywa czyli pieczone warzywa: bakłażan i cukinia nadziane soczewicą

Ostatnio mam dużo pomysłów związanych z nadziewaniem rozmaitych sezonowych warzyw. Tym razem padło na bakłażana i cukinię. Nadzienie postanowiłam zrobić z zielonej i czerwonej soczewicy. Wyszło coś pysznego :) Zachęcam do spróbowania i pieczenia warzyw, bo lato to czas idealny :)


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3/4 kubka zielonej soczewicy
  • 1/2 kubka czerwonej soczewicy
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli 
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 żółtej papryczki chili
  • 4-5 pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów 
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • 2 łyżki sera grana do posypania 
  • sól i pieprz 




Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę wykładam pergaminem. Bakłażana i cukinię myję, osuszam i przekrawam wzdłuż.  Miąższ warzyw nadkrawam w kratkę, posypuję solą i polewam oliwą. Tak przygotowane warzywa wkładam na 25 minut do piekarnika. 
  • Do rondla wsypuję zieloną soczewicę, zalewam wodą w proporcji 1:2 i gotuję. Po 10 minutach dodaję czerwoną soczewicę i gotuję aż będą miękkie. 
  • Na małej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję cebulę oraz czosnek i podsmażam do zeszklenia. Dodaję suszone pomidory oaz chili i zmniejszam ogień do małego. Na koniec dodaję świeżego pomidora pokrojonego w kostkę i kolendrę. Całość doprawiam solą i pieprzem.
  • Soczewicę odcedzam i mieszam z zawartością z patelni. Masę dzielę na dwie części. Z piekarnika wyciągam cukinię i bakłażana i wydrążam środki. Wydrążony miąższ dodaję do podzielnej soczewicy i dokładnie mieszam. Nadziewam bakłażana soczewicą z dodatkiem bakłażana a cukinię nadzieniem z dodatkiem cukinii. Całość posypuję serem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączam termoobieg. Podaję z ulubioną sałatką :) Smacznego!
Faszerujemy 2014!

sobota, 26 lipca 2014

Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą

Ciasto idealne na upały! Kruchy spód robi się praktycznie sam, czerwone porzeczki mają silne właściwości orzeźwiające, a słodka beza poprawia nastrój :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 110 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru

Beza:
  • 3 schłodzone białka
  • 1/2 szklanki cukru (można dać i 3/4 szklanki jak lubicie słodką bezę)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki:
  • 1 i 1/2 szklanki obranych, umytych czerwonych porzeczek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej





Przygotowanie:
  • Do misy miksera wrzucam wszystkie składniki na kruchy spód i energicznie zagniatam ciasto. Następnie wylepiam nim okrągłą blaszkę. Na ciasto sypię porzeczki i delikatnie oprószam je mąką ziemniaczaną. 
  • Ubijam bezę: do misy miksera wlewam białka, ubijam, gdy zaczną się spieniać dosypuję cukier. Na samym końcu bujania dodaję mąkę ziemniaczaną i  delikatnie mieszam. Pianę wykładam na porzeczki. 
  • Tartę piekę 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto najlepiej smakuje ostudzone, my jednak nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe!
Porzeczkowo mi 2014



wtorek, 22 lipca 2014

Pizza z bobem, cukinią i chorizo

Pizza jest naszym ulubionym daniem. Można ją przyrządzić na milion sposobów. Dzisiejsza propozycja to pizza z bobem, cukinią i chorizo. Pomysł Pitka, wykonanie moje, efekt wstrząsająco pyszny :)



Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 płatków owsianych błyskawicznych 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1/3 kostki świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  •  1/2 łyżeczki soli


Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano


Dodatki:
  • 1/2 cukinii startej na tarce 
  • 3/4 szklanki ugotowanego, obranego bobu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 plasterków chorizo (u mnie pokrojone na pół)
  • 3 łyżki startego sera cheddar
  • 1 mały pomidor malinowy pokrojony w plasterki 


Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki na ciasto wsypuję do misy miksera i wyrabiam ciasto, które nie będzie lepić się do brzegów miski i do rąk. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Składniki na sos wlewam na małą patelnię i podgrzewam do zgęstnienia.
  • Cukinię ścieram na tarce. Bób gotuję do miękkości i obieram z łupinek, starając się nie podjadać za dużo ;-) Paprykę kroję w cienkie paseczki, pomidora i chorizo w plasterki.
  • Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, rozwałkowuję i układam na ciepłej blasze. Spód pizzy smaruję sosem pomidorowym. Następnie biorę kulkę mozzarelli, rwę ją na kawałki i układam na cieście. Pizzę posypuję cukinią, układam bób, chorizo, paprykę i kawałki pomidora. Na wierzch ścieram trochę sera cheddar i całość posypuję oregano. 
  • Pizzę piekę 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza. Po upieczeniu dekoruję listkami świeżej bazylii.

niedziela, 20 lipca 2014

Papryki nadziewane kuskusem i soczewicą

Nadziewane papryki to jedno z popularnych letnich dań. Najczęściej nadziewamy je mięsem lub ryżem. Znalazłam jednak ciekawą alternatywę: soczewica i kuskus również sprawdzają się idealnie :) Polecam, bo papryki z takim nadzieniem są lekkie, pyszne i aromatyczne :) 




Składniki:
  • 2 papryki 
  • Pół szklanki zielonej soczewicy 
  • Pół szklanki kuskusu 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 cebuli 
  • 2-3 łyżki startego sera (użyłam grany)
  • 3-4 suszone pomidory


Przygotowanie:
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Papryki dokładnie myję, osuszam i przekrawam na pół. Wyciągam środek i nasionka. Połówki papryk układam w naczyniu żaroodpornym i piekę w piekarniku przez około 30 minut. 
  • Soczewicę zalewam wodą i gotuję do miękkości - około 30 minut. Kuskus wsypuję do miseczki i zalewam wrzątkiem. Przykrywam talerzykiem. Po około 10 minutach kuskus jest dobry. 
  • Szykuję dwie miseczki: do jednej wsypuję soczewicę, do drugiej kuskus. Całość doprawiam kolendrą, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami i cebulą. Dodaję soli i pieprzu. 
  • Wyciągam papryki z piekarnika. Każdą połówkę nadziewam soczewicą lub kuskusem. Nadziane papryki posypuję serem i zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!



środa, 9 lipca 2014

Idealne na lato ciasto z sezonowymi owocami

Przepis na to ciasto pojawił się na fan page bloga White Plate. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, można do niego dodać te owoce, które akurat mamy w domu. U mnie były to maliny, truskawki, brzoskwinie i czerwone porzeczki. Zachęcam do pieczenia!



Składniki:
  • 100 g masła 
  • 80 g cukru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 230 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Dodatki:
  • Sezonowe owoce, wedle uznania: truskawki, maliny, porzeczki, brzoskwinie, śliwki


Przygotowanie:
  • Masło miksuję z cukrem. Dodaję 3 jajka i ekstrakt z wanilii, dokładnie miksuję. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia i mieszam do połączenia składników. 
  • Ciasto wykładam na okrągłą formę. Przygotowuję owoce: brzoskwinie i truskawki kroję na plasterki,  posypuję ciasto malinami, porzeczkami, układam brzoskwinie i truskawki. 
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Pycha!

piątek, 4 lipca 2014

Hambuxy z łososia

Inspiracją dla tego dania był przepis na szwedzkie klopsiki, który znaleźliśmy w książce "30 minut Jamiego". Łososiowe hamburgery są soczyste i aromatyczne, po prostu pyszne!




Składniki (na 4 burgery):

Burgery:
  • 300 g filetu z łososia
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1/3 papryczki chili 
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz


Dodatki:


  • Bułki
  • 2 łyżki majonezu
  • 4-6 umytych liści sałaty
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 4 plastry żółtego sera (pyszny będzie również cheddar)
  • 2 łyżki ajwaru
  • 1 pomidor pokrojony na plastry
  • 4 korniszony


Przygotowanie:

  • Chleb wkładam do malaksera i miksuję na bułkę tartą. Przesypuję do miseczki. 
  • Następnie do misy malaksera wkładam filet z łososia, dodaję chili, pietruszkę, kolendrę, czosnek, ścieram skórkę z cytryny. Doprawiam solą, pieprzem i miksuję. Masę przekładam do miseczki. Dosypuję 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszam. Formuję 4 burgery. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę burgery na złoty kolor. 
  • Bułki przekrawam na pół i grilluję na patelni grillowej aż do zrumienienia. 
  • Pomidory i korniszony kroję na talarki, drobno siekam cebulkę. 
  • Spód bułki smaruję majonezem i układam sałatę. Następnie nakładam burger z łososia, który smaruję musztardą, posypuję cebulką i talarkami korniszonka. Ogórki przykrywam żółtym serem, na którym układam pomidor. Całość smaruję ajwarem. Przykrywam hambuxa górną częścią bułki. Hamburgery możemy podgrzać w piekarniku lub od razu szamać :) Smacznego!