sobota, 30 sierpnia 2014

Delikatne ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami chyba każdemu kojarzy się z wakacjami. Z pierwszych śliwek postanowiłam zrobić ciasto, na które przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasto jest wilgotne, delikatnie śmietankowe i idealnie waniliowe. Polecam :)


Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 200 g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (możemy dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego)

Dodatki:
  • Obrane i podzielone na połówki śliwki



Przygotowanie:
  • Do misy miksera wrzucam mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaję ekstrakt waniliowy, śmietanę i jajka. Całość mieszam.
  • W rondelku rozpuszczam masło i mleko. Gdy ostygnie, dodaję powoli do ciasta i mieszam, aż składniki ładnie się połączą. 
  • Gotowe ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam w rządkach śliwki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piekę 45 minut, po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy jest suche. Jeśli ciasto jest jeszcze mokre dopiekam 5-10 minut. Gorące ciasto posypuję cukrem pudrem. Podaję przestudzone. Pycha!

czwartek, 28 sierpnia 2014

Gołąbki z kaszą pęczak

Inspiracją dla tego dania stał się przepis, który pojawił się w programie Tomka Jakubiaka. Gołąbki z kaszą są pyszne! Do kaszy dodałam kolendry przez co nadzienie stało się bardzo aromatyczne. Ich przygotowanie nie trwa dłużej niż zrobienie tradycyjnych gołąbków, a zawsze można zaskoczyć rodzinę podając gołąbki w dwóch odmianach :)



Składniki: 

Gołąbki:
  • 1 główka kapusty (użyłam włoskiej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak 
  • 1 pomidor malinowy 
  • 1 papryka
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka 
  • sól i pieprz 

Sos: 
  • 2 puszki pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz





Przygotowanie:
  • Kapustę myję, obieram wierzchnie liście, wycinam głąb, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i dodaję 2 łyżki cukru. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję około 10 minut, aż liście kapusty będą swobodnie odchodzić. Gotową kapustę wyciągam z garnka, obieram liście, które następnie wkładam do zimnej wody. Ostudzone liście osuszam i układam na talerzu. 
  • Kaszę pęczak zalewam wodą w stosunku 1:2 i gotuję do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodaję pomidora i paprykę pokrojone w kostkę, drobno posiekaną cebulę, czosnek i kolendrę, doprawiam solą i pieprzem. Na końcu do masy dodaję 2 jajka i energicznie mieszam.
  • Przygotowuję sos: w rondlu rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pomidory z puszki i doprawiam solą i pieprzem. Sos zagotowuję i na koniec dodaję koperek. 
  • Przygotuję duży garnek. Na dno wylewam pół szklanki wody (można użyć bulionu) i układam największe liście kapusty. Zawijam gołąbki - na każdy liść kapusty kładę około 2 łyżki farszu i zwijam na kształt krokieta. Gołąbki układam ciasno w garnku. Gdy zwinę ostatniego gołąbka polewam całość sosem pomidorowym. Jeśli sos jest bardzo gęsty i nie pokrywa wszystkich gołąbków dodaję bulionu.  Potrawę stawiam na średnim ogniu i gotuję około 45 minut. Gołąbków nie mieszam, żeby się nie porozwalały, nie mam obaw, że coś się przypali ponieważ dno garnka jest wyłożone kapustą. Gotowe gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem. Smacznego :)
Ps. Gołąbki są najlepsze następnego dnia :)




środa, 6 sierpnia 2014

Leczo - smak lata

Leczo to idealne danie na letni obiad. Można dodać warzywa, które lubimy, a efekt zawsze jest niezwykle smakowity. Samo leczo jest bardzo sycące, ale jednocześnie nie jest ciężkie. Zaczynamy!




Składniki:
  • 10 plasterków chorizo
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej 
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 obrana marchewka
  • 2 pomidory 
  • 1 średnia cukinia 
  • 1/3 różyczek z brokuła

Dodatki:
  • Fasolka szparagowa żółta
  • Podpłomyki (przepis poniżej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 łyżeczki soli 



Przygotowanie:
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewam 3 łyżki oliwy. Wrzucam chorizo i szynkę. Po około 3 minutach dodaję cebulkę i czekam aż się zeszkli. Dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w talarki. Przykrywam garnek i duszę warzywa przez 5-7 minut. Następnie dodaję chili oraz pokrojoną w kostkę cukinię i brokuły. Pomidory kroję również w kostkę i wrzucam do lecza. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień do średniego i duszę leczo około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Leczo doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  • Fasolkę myję, wrzucam do garnka i gotuję około 15 minut - bardzo lubimy fasolkę al dente. 
  • W międzyczasie przygotowuję podpłomyki: do misy miksera wrzucam mąkę, sól i wodę i wyrabiam gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Ciasto dzielę na 5-6 porcji, które następnie rozwałkowuję na niezbyt grube placki. Podpłomyki smażę na suchej, gorącej żeliwnej patelni. 
  • Leczo wykładam do głębokiej miski, fasolkę na talerz a podpłomyki na deseczkę :) Można zacząć ucztę, smacznego!





sobota, 2 sierpnia 2014

Podpłomyki nadziewane serem - pyszne na śniadanie i przekąskę

Podpłomyki zaczęłam robić niedawno jako dodatek do śniadania, zamiast pieczywa. Ostatnio jednak wpadliśmy na pomysł by podpłomyki nadziać słonym serem typu feta. W efekcie otrzymaliśmy pyszne pieczywo, idealne na śniadanie. W smaku podpłomyki bardzo przypominają gruzińskie chaczapuri. 



Składniki (na 8 podpłomyków):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 kostka sera typu feta (200g)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 


Dodatki:
  • 2 pomidory - miałam malinowe i paprykowe
  • 3-4 ogórki małosolne
  • szczypior
  • ajwar


Przygotowanie:
  • Do misy miksera wrzucam mąkę, sól i wlewam wodę. Wyrabiam gładkie ciasto które nie będzie lepić się do rąk.
  • W miseczce rozdrabniam widelcem ser ze śmietaną.
  • Rozgrzewam małą patelnię. Ciasto dzielę na 8 części. Z każdej części formuję krążek, który nadziewam serem. Brzegi krążka składam do środka, zlepiam i formuję palcami okrągły placek, który kładę na rozgrzaną patelnię i piekę do zrumienienia. 
  • Pomidory i ogórki kroję w plasterki, układam na talerzu i posypuję szczypiorkiem. Na drugim talerzu układam gotowe podpłomyki. Na osobną miseczkę wykładam ajwar. 
  • Smacznego!