środa, 17 września 2014

Ciastka francuskie z ricottą i owocami

Nie masz pomysłu na deser? Zrób ciastka francuskie. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a liczba kombinacji wydaje się być nieskończona. Przygotowałam ciastka z serem ricotta i owocami: śliwkami, brzoskwiniami, malinami, jeżynami i borówkami. Zachęcam do spróbowania :)






Składniki: 
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 
  • 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
  • 3 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • Owoce: brzoskwinie, śliwki, maliny, jeżyny, borówki - co lubicie
  • Cukier puder do posypania










 
Przygotowanie:
  • Ciasto francuskie dzielę na 8 kwadratów. Na środku każdego kwadratu kładę łyżkę lub półtora ricotty. Następnie na serze układam owoce, nie mieszałam rodzajów, tylko maliny i jeżyny. Tak przygotowane ciastka posypuję cukrem. Sklejam boki ciastek po skosie, żeby wyszły łódeczki. 
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piekę ciastka 25 minut, a na ostatnie 5 minut włączam termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem. Uważam, żeby nie zjeść wszystkich od razu ;-) 



wtorek, 9 września 2014

Janosikowy placek - wspomnienie wakacji

Pierwszy tydzień wakacji spędziliśmy w pięknych Pieninach. W schronisku jednym z dań obiadowych okazał się Janosikowy placek czyli placek ziemniaczany z gulaszem i oscypkiem. Pycha! Po powrocie postanowiliśmy przygotować takie danie w domu. Efekt to pyszne, sycące danie, w sam raz na chłodniejsze dni :)



Składniki:
Placki ziemniaczane:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • sól i pieprz 


Gulasz:
  • 150 g mięsa od łopatki 
  • 150 g mięsa od szynki 
  • 1 bakłażan 
  • 1 puszka pomidorów w puszcze lub 1/2 kg obranych z skórki świeżych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • 1/3 szklanki śmietanki 18% (opcjonalnie)

Dodatki:
  • Oscypek 
  • Pomidor
  • Ogórek zielony lub kiszony



Przygotowanie:
  • Gulasz: Rozgrzewam na patelni 4 łyżki oliwy. Mięso kroję w kostkę, wrzucam na gorący tłuszcz, doprawiam pieprzem i solą, podsmażam przez około 5 minut. Bakłażana myję, kroję w kostkę i dodaję do mięsa. Całość przyprawiam tymiankiem, papryką i smażę kolejne 5-7 minut. W razie potrzeby dodaję 1/3 szklanki wody. Gdy mięso i bakłażan ładnie się podsmażą, dodaję pomidory. Przykrywam zmniejszam ogień do małego i zostawiam na około 1-1,5 godziny, żeby  gulasz powolutku się dusił. Na sam koniec, gdy mięso będzie miękkie dodaję śmietanki: do małej miseczki nakładam 3-4 łyżki gulaszu, zalewam śmietaną i intensywnie mieszam. Następnie przekładam całość do garnka z mięsem.
  • Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieram, płuczę po zimną wodą i ścieram na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki wykładam na sitko o malutkich oczkach i odsączam wodę. To samo robię z cebulą (tylko bez odsączania). Całość przekładam do miski. Do masy dodaję jajko, mąkę doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Formuje cienkie placki, które smażę na rozgrzanej patelni, aż będą złote. 
  • Podanie: Na talerzu układam placek ziemniaczany, dodaję gulasz, przykrywam drugim plackiem, polewam gulaszem, na wierzch układam oscypek. Obok układam pomidory i ogórki. Smacznego!

środa, 3 września 2014

Sernik - desernik z jeżynami i borówkami

Bazowy przepis na ten deser zaczerpnęłam z Kwestii Smaku. Desernik jest pyszny delikatny, owocowy i jedyny w swoim rodzaju. Musicie spróbować, bo kolejną jego zaletą jest bardzo proste przygotowanie oraz pełna dowolność w doborze owoców ;-) Do dzisiejszego wybrałam jeżyny i borówki.



Składniki: 
  • 1  opakowanie około 210 g ciastek owsianych (użyłam Sasanek z Lidla)
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 50 g masła
  • 500 g mascarpone 
  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru (można dać mniej) 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • Owoce: maliny, borówki, jeżyny - to, co macie pod ręką :)


Przygotowanie:
  • Spód: Ciastka kruszę w malakserze (można też wsadzić je do woreczka i ubić tłuczkiem), dodaję wiórki kokosowe. W rondelku rozpuszczam masło, które następnie dodaję do masy. Energicznie mieszam i wykładam na okrągłą blaszkę. Uklepuję dokładnie i chowam do lodówki na czas przygotowania masy desernikowej. 
  • Masa: Mascarpone wykładam do misy miksera, dodaję cukier oraz wanilię i miksuję około 2 min. W tym czasie żelatynę wsypuję do kubeczka, zalewam do 1/3 wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Do mascarpone dodaję śmietankę i ubijam 2-3 minuty, do zgęstnienia. Na końcu dodaję jogurt i również miksuję z 2 minuty, aż się całość ładnie połączy. Żelatynę przekładam do małego garnuszka, dodaję 2 łyżki wody i delikatnie podgrzewam do rozpuszczenia żelatyny. Letnią żelatynę bardzo delikatnie wlewam do masy desernikowej i mieszam. 
  • Wyciągam spód z lodówki, wykładam na nią masę i przybieram owocami. Wkładam z powrotem do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. 


poniedziałek, 1 września 2014

Tortilla patata i pieczone papryki

Szukaliśmy pomysłu na wyjątkowy obiad. Przeglądając książkę Jamiego Olivera "30 minut" trafiliśmy na przepis na tortillę. Postanowiliśmy ją zrobić. Wyszła pyszna, ale brakowało nam czegoś. Zrobiliśmy raz jeszcze, tym razem "po naszemu". To strzał w dziesiątkę. Proste, sycące danie - doskonałe na obiad, kolację, czy nawet leniwe śniadanie :)



Składniki: 
Tortilla:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • szczypta oregano 
  • 1/3 kiełbaski chorizo (można pominąć, ale i można dać więcej)
  • 5-6 jajek
 Papryki:
  • 3 grillowane papryki, ze słoika 
  • 20 g sera manchego (lub innego twardego sera)
  • 2 łyżki płatków migdałów  (można użyć także orzechów włoskich)
  • 1 kromka chleba (może być czerstwy)
  • 2 łyżki octu balsamicznego


Sałatka:
  • Liście ulubionej sałaty 
  • 3 plastry szynki długodojrzewającej, np. Serrano
  • Garść oliwek
  • Garść orzechów


Przygotowanie:
  • Ziemniaki obieram, myję i kroję na talarki. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy. Wrzucam ziemniaki i mieszam. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Dodaję do ziemniaków. Po około 3 minutach dodaję pokrojoną w talarki chorizo. Całość podsmażam około 10 - 15 minut aż ziemniaki się nie zrumienią i nie zrobią się miękkie. 
  • W czasie smażenia ziemniaków przygotowuję papryki. Piekarnik nagrzewam do około 200 stopni Celsjusza. Wyciągam papryki ze słoika, odsączam i układam w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Ser, chleb, orzechy wkładam do malaksera, skrapiam octem i drobno miksuję. Powstałą posypką nadziewam papryki oraz posypuję je z wierzchu. Wkładam do piekarnika na 7 minut. Na ostatnie 3 minuty włączam grill, by ładnie się przypiekły.
  • Gdy ziemniaki są rumiane i miękkie, do tortilli wbijam jajka. Następnie delikatnie całość mieszam i zostawiam na średnim ogniu do ścięcia, około 5 minut. Gdy tortilla od spodu jest ścięta, a od góry lekko luźna, posypuję ją serową posypką, której nie zużyłam całej do papryk. 
  • Gotowe papryki wyciągam z piekarnika i wkładam tortillę. Cały czas aktywna jest funkcja grill. Potrawę piekę około 3-5 minut. 
  • Przygotowuję sałatkę: sałatę myję i dzielę na małe cząstki. Skrapiam ją oliwą i sokiem z cytryny. Wokół rozkładam plastry szynki. Wierzch sałatki przystrajam orzechami i oliwkami.