Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko, roztrzepane w miseczce
- 450 g mrożonego zielonego groszku
- 2 średnie ziemniaki
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 i 1/2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka pikantnej musztardy
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka harissy/lub 1/2 papryczki chilli - dla fanów pikantnego jedzenia
- 4-5 łyżeczek serka wiejskiego lub jogurtu greckiego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwijam, zostawiam na papierze. Nożem nacinam ciasto (tak by nie przeciąć go na wylot) wzdłuż brzegów tworząc 3-centymetrowy margines. Wierzch ciasta delikatnie nacinam w kratkę. Ciasto smaruję jajkiem i wkładam do piekarnika. Ciasto piekę około 18 minut do zrumienienia.
- Upieczone ciasto przekładam na deskę lub półmisek. Nożem nacinam ciasto wzdłuż marginesów. Delikatnie unoszę wierzch ciasta, odkładam go na bok. Zostaje spód, który mogę wypełnić nadzieniem.
- Gdy ciasto się piecze, na patelni rozgrzewam oliwę, drobno siekam cebulę i wrzucam na patelnię. Smażę około 5 minut aż zmięknie. Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i dorzucam do cebuli. Dodaję groszek, mąkę, masło i duszę całość przez około 10 minut. Następnie wlewam szklankę (220 ml) wody. Doprowadzam do wrzenia i następnie duszę całość 15 minut. Na końcu dokładam pokrojoną w paski sałatę lodową. Doprawiam solą i ponieważ lubię pikantne jedzenie dodaję łyżeczkę musztardy i harissy.
- Gotowe nadzienie wykładam na spód placka. Miejscami robię kleksy z jogurtu naturalnego. Posypuję wierzch placka cheddarem, co nie jest konieczne, ale cheddar dodaje pikantnego smaku. Przykrywam placek wieczkiem i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz