czwartek, 27 listopada 2014

Piadina z tuńczykiem i jabłkiem

Połączenie jabłka i tuńczyka wydaje się być zaskakujące. I w zasadzie tak jest. Okazuje się bowiem, że tuńczyk, jabłko i trochę sera to pyszna kombinacja :) Przepis na to cudo znalazłam w książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", zmieniłam nieznacznie proporcje. Zachęcam do spróbowania!



Składniki:
Piadina:
  • 2 szklanki (320 g) mąki 
  • 1 i 1/2 proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 1 puszka tuńczyka 
  • 1/2 małej cebuli, może być biała lub czerwona 
  • 1  łyżeczka octu jabłkowego 
  • 1 jabłko 
  • 30 g cheddara (lub innego pikantnego sera)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy

Przygotowanie:
  • Do misy miksera wrzucam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlewam wodę. Wyrabiam gładkie elastyczne ciasto, które następnie dzielę na 3 części. Placami formuję 3 placki o średnicy około 15 cm. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Piadiny smażę na wolnym ogniu po 4 minuty z każdej strony.
  • W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Tuńczyka odsączam z zalewy i przekładam do miski. Cebulę obieram i drobno siekam. Jabłko myję, obieram ze skorki i kroję w drobną kostkę i wrzucam do miski. Dodaję 1 łyżeczkę octu i bardzo dokładnie mieszam. Następnie ścieram do masy cheddar, doprawiam musztardą i dodaję jogurt. Mieszam do połączenia składników. 
  • Piadiny przecinam wzdłuż. Na spodzie rozkładam masę z tuńczyka, przykrywam drugą częścią placka i grilluję na patelni grillowej po około 3-5 minut z każdej strony. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz