Składniki:
Piadina:
- 2 szklanki (320 g) mąki
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 puszka tuńczyka
- 1/2 małej cebuli, może być biała lub czerwona
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 jabłko
- 30 g cheddara (lub innego pikantnego sera)
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka pikantnej musztardy
Przygotowanie:
- Do misy miksera wrzucam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlewam wodę. Wyrabiam gładkie elastyczne ciasto, które następnie dzielę na 3 części. Placami formuję 3 placki o średnicy około 15 cm. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Piadiny smażę na wolnym ogniu po 4 minuty z każdej strony.
- W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Tuńczyka odsączam z zalewy i przekładam do miski. Cebulę obieram i drobno siekam. Jabłko myję, obieram ze skorki i kroję w drobną kostkę i wrzucam do miski. Dodaję 1 łyżeczkę octu i bardzo dokładnie mieszam. Następnie ścieram do masy cheddar, doprawiam musztardą i dodaję jogurt. Mieszam do połączenia składników.
- Piadiny przecinam wzdłuż. Na spodzie rozkładam masę z tuńczyka, przykrywam drugą częścią placka i grilluję na patelni grillowej po około 3-5 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz