niedziela, 15 stycznia 2017

Klasyka gatunku: pyszna lasagne

Lasagne to przykład pysznego comfort food, które ostatnio jest bardzo modne. Był czas, kiedy lasagne pojawiała się na naszym stole niezwykle często, później nastąpiła długa przerwa zakończona wielkim come back'iem :) Ugotujcie też tę pyszną włoską zapiekankę - warto! 


Składniki:
  • 9 płatów makaronu lasagne (polecam makaron Barilla, jest delikatny i pyszny)
Sos mięsny:
  • 500 g passaty pomidorowej 
  • 300 g mięsa mielonego wołowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1/2 łyżeczki harissy (opcjonalnie)
  • 2 młode marchewki 
  • szczypta cynamonu
  • sól do smaku
Sos beszamelowy:
  • 15 g masła
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu 
  • sól do smaku  
  • 2 łyżki sera grana padano do posypania
  • listki bazylii do dekoracji 


Przygotowanie:
  • Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  • Na dużej patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy. Obieram czosnek i wyciskam na patelnię. Podsmażam 3 minuty, aż się zrumieni. Dodaję mięso, które smażę około 5 minut. 
  • Obieram cebulę i marchewkę. Cebulę drobno siekam, natomiast marchewki ścieram na tarce z dużymi oczkami, po czym dodaję do mięsa najpierw cebulę, a dwie minuty później startą marchewkę. Dodaję harissę, zioła i cynamon . Doprawiam do smaku solą. Na końcu wlewam passatę pomidorową i duszę całość około 5 minut. 
  • Przygotowuję sos beszamelowy. W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło. Dodaję mąkę, aż powstanie gęsta zasmażka. Stopniowo dodaję mleko, jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaję więcej mleka. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu doprawiam sos beszamelowy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. 
  • Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Wykładam 2 łyżki sosu i rozsmarowuję. Rozkładam 3 płaty makaronu lasagne. Na makaron nakładam 1/3 porcji sosu mięsnego i dokładnie rozprowadzam. Następnie delikatnie nakładam cienką warstwę beszamelu. Nakładam kolejne 3 płaty lasagne i powtarzam wcześniejsze czynności. Na ostatniej, trzeciej warstwie lasagne rozprowadzam największą ilość sos beszamelowego i posypuję startym serem grana padano. 
  • Lasagne piekę 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po upływie pierwszych 10 minut włączam termoobieg i wyłączam go gdy do zakończenia czasu pieczenia pozostaje 20 minut. Na ostatnie 10 minut wyłączam temperaturę i zostawiam zapiekankę w gorącym piekarniku. 
  • Po wyciągnięciu posypuję listkami bazylii. Smaczengo!