środa, 4 stycznia 2017

Niecodzienna pizza. Z gruszką, orzechami i serem pleśniowym.

Dzisiejszy przepis na pizzę to alternatywa dla wszędobylskich pomidorów i mozzarelli. Delikatny placek ze słodką gruszką oraz przełamującym całość serem pleśniowym oraz chrupiącymi orzechami stanowi elegancką oraz pyszną odmianę jednego z naszych ulubionych dań. Ciasto przygotowuję już tradycyjnie używając mąki Basia do pizzy. Uważam, że dobra mąka to połowa sukcesu udanej pizzy. Zapraszam do wypróbowania zupełnie nowej odsłony tej popularnej włoskiej potrawy :)



Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki do pizzy Basia (240g)
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
Nadzienie:
  • 1 gruszka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 filiżanki łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
  • 2 garście umytej rukoli

Przygotowanie:
  • Nagrzewam piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Do środka wkładam kamień do pieczenia pizzy.
  • Mąkę, drożdże, sól, cukier oraz oliwę wrzucam do misy miksera. Dodaję wodę, zostawiając około 1/3 kubka. Wyrabiam ciasto, jeśli jest za suche dolewam wodę. Ciasto ma być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (od 30 do 45 minut).
  • Gruszkę myję, dzielę na ćwiartki, usuwam środki i następnie kroję w cieniutkie plasterki. Orzechy grubo siekam. Sery również kroję na plastry.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i układam na gorącym kamieniu do pizzy. Na wierzchu układam mozzarellę, gruszkę, posypuję orzechami i na końcu dodaję ser z niebieską pleśnią. Wierzch posypuję tymiankiem.
  • Wkładam do piekarnika na 15 minut (250 stopni Celsjusza).
  • Upieczoną pizzę posypuję wcześniej umytą rukolą. Smacznego!