czwartek, 5 lutego 2015

Pyszny makaron z ciecierzycą i łososiem

Na pierwszy rzut oka makaron z ciecierzycą to dziwne połączenie. Wydaje się, że te dwie rzeczy właściwie do siebie nie pasują. Postanowiłam jednak zaryzykować i wykorzystać miseczkę ugotowanej ciecierzycy, którą miałam w lodówce. W efekcie przygotowałam delikatny makaron, który dzięki ciecierzycy i łososiowi nabrał nowych walorów. Dodatek pomidorków i szpinaku sprawił, że potrawa jest kolorowa, sycąca i pyszna, szczególnie po ciężkim dniu.




Składniki:
  • 200 g opakowanie świeżego makaronu 
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka harissy lub 1/2 papryczki chili 
  • 120 g łososia 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 garść świeżego szpinaku 
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 5 pomidorków koktajlowych czerwonych 
  • 5 pomidorków koktajlowych żółtych
  •  sól i pieprz 
Przygotowanie:
  • Garnek napełniam wodą, solę ją i zagotowuję. Do wrzątku wrzucam makaron i gotuję na wolnym ogniu. 
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Podsmażam 3 minuty, do zeszklenia. Pomidory suszone kroję w cienkie paski, dodaję na patelnię. Następnie wrzucam ciecierzycę oraz harissę i smażę około 5 minut. 
  • Rozgarniam ciecierzycę na boki i na środku patelni układam łososia, skórą w dół, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam solą i pieprzem. Smażę rybę po około 3-5 minut z każdej strony. Po tym czasie wykładam łososia na talerzyk, ściągam skórę i dzielę na mniejsze części.
  • Odcedzam makaron i dodaję go na patelnię. Mozzarellę dzielę na mniejsze kawałki i dodaję do makaronu, całość kilkakrotnie energicznie mieszam. Dodaję łososia. Pomidorki myję i kroję na ćwiartki. Szpinak myję i wrzucam na patelnię. Na samym końcu wrzucam do potrawy pomidorki.
  • Tak przyrządzony makaron wykładam na talerz i posypuję serem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz