Składniki:
- 200 g opakowanie świeżego makaronu
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone pomidory
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka harissy lub 1/2 papryczki chili
- 120 g łososia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1/2 kulki mozzarelli
- 5 pomidorków koktajlowych czerwonych
- 5 pomidorków koktajlowych żółtych
- sól i pieprz
- Garnek napełniam wodą, solę ją i zagotowuję. Do wrzątku wrzucam makaron i gotuję na wolnym ogniu.
- Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Podsmażam 3 minuty, do zeszklenia. Pomidory suszone kroję w cienkie paski, dodaję na patelnię. Następnie wrzucam ciecierzycę oraz harissę i smażę około 5 minut.
- Rozgarniam ciecierzycę na boki i na środku patelni układam łososia, skórą w dół, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam solą i pieprzem. Smażę rybę po około 3-5 minut z każdej strony. Po tym czasie wykładam łososia na talerzyk, ściągam skórę i dzielę na mniejsze części.
- Odcedzam makaron i dodaję go na patelnię. Mozzarellę dzielę na mniejsze kawałki i dodaję do makaronu, całość kilkakrotnie energicznie mieszam. Dodaję łososia. Pomidorki myję i kroję na ćwiartki. Szpinak myję i wrzucam na patelnię. Na samym końcu wrzucam do potrawy pomidorki.
- Tak przyrządzony makaron wykładam na talerz i posypuję serem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz