Składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 marchewki
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 kiszone ogórki
- 100 g passaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka harissy
Mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Dodatki:
- 1 szklanka kaszy pęczak, ugotowana na sypko
- 200 g brukselek
- 1/2 gruszki
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Wołowinę kroję na kawałki. W dużym rondlu rozgrzewam 3 łyżki oliwy i wrzucam mięso. Smażę na silnym ogniu przez 3-4 minuty. Cebule i czosnek obieram i drobno siekam. Dodaję do mięsa i smażę dalsze 5 minut. Następnie dodaję mieszankę przypraw: kolendrę, kmin rzymski, papryki ostrą i słodką - mieszam. Gdy całość ładnie się zrumieni, zmniejszam ogień i dodaję pokrojoną w cienkie paski paprykę, papryczkę chili i ogórki. Na koniec dodaję passaty pomidorowej i wody. Zmniejszam ogień do małego i duszę potrawę przez około 2 godziny, co jakiś czas sprawdzając, czy nie jest za gęsta i czy się nie przypaliła. Na końcu sprawdzam miękkość wołowiny, jeśli jest miękka i delikatna to znak, że gulasz jest gotowy :)
- W garnku z grubym dnem gotuję szklankę kaszy pęczak (proporcja 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody).
- Przygotowuję sałatkę z brukselki. Gotuję mrożoną brukselkę do miękkości, wykładam ją na półmisek. Pół gruszki obieram i kroję w cienkie paseczki. Płatki migdałów rumienię na małej patelni i posypuję nimi sałatkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz