Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g filetu z łososia (bez skóry)
- 1 spory brokuł
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 papryczki chili
- sok z 1/2 cytryny
- 1 duży kubek jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 3 łyżki startego sera
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała sałata włoska
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 garść migdałów w słupkach
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu balsamicznego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Wylepiam ciastem okrągłą formę do tarty. Resztę ciasta odkładam na później. Do foremki z ciastem wkładam mniejszą formę, tak by ciasto było obciążone i wkładam do piekarnika na 20 minut.
- Brokuła dokładnie myję, osuszam i oddzielam łodygę od różyczek. Łodygę wkładam do malaksera, dodaję pół cebuli, papryczkę chili i miksuję aż powstanie masa o konsystencji pesto. Dodaję jogurt, jajo, gałkę muszkatołową, doprawiam cytryną, solą i pieprzem i jeszcze chwilę miksuję do połączenia składników.
- W garnku zagotowuję wodę. Wkładam różyczki brokuła do wrzątku na 3-5 minut. Później je odcedzam i przelewam zimną wodą.
- Z łososia zdejmuję skórkę i kroję go na mniejsze kawałki.
- Na ciepłym cieście francuskim układam różyczki brokuła, następnie kawałki łososia a całość zalewam masą brokułowo-jogurtową. Na wierzchu rozsypuje kawałki sera.
- Z pozostałości ciasta wykrawam paski i układam je naprzemiennie na wierzchu tarty.
- Tartę piekę 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
- W międzyczasie przygotowuję sałatkę: Sałatę włoską i szpinak dokładnie myję i osuszam. Dzielę na mniejsze części i układam na talerzu. Migdały prażę na patelni. Sałatę polewam oliwą, posypuję migdałami i na końcu doprawiam sosem balsamicznym.
- Po upieczeniu, wyciągam tartę z piekarnika i czekam jeszcze 10 minut. Następnie tarta jest gotowa do jedzenia :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz