Składniki:
Pieczone papryki:
- 2 papryki
- 3/4 filiżanki kaszy jaglanej
- 1/2 filiżanki zielonego groszku (mrożony)
- 1/2 papryczki chili
- 1/4 papryki czerwonej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki oleju lnianego
Pieczona marchew:
- 4 średnie marchewki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka:
- 2-3 garście liści szpinaku
- 1/2 granatu
- 2 łyżki oleju lnianego
- kilka płatków twardego sera - grana padano
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
- Papryki myję, przekrawam na pół, układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 30 minut.
- Marchew myję, kroję na słupki, układam na filii aluminiowej, posypuję tymiankiem, polewam oliwą, zawijam i wsadzam do piekarnika.
- Kaszę jaglaną przesypuję do rondelka i zalewam 1 i 1/2 filiżanki wody. Gdy kasza się zagotuje, zmniejszam ogień do średniego, dorzucam groszek i po 5 minutach zmniejszam ogień do małego. Kaszę od czasu do czasu mieszam, żeby nie przywarła do dna rondelka. Gotuję 20 minut.
- Paprykę i papryczkę chili kroję na drobniutką kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekam.
- Gdy kasza i groszek będą miękkie, wykładam ją na miseczkę. Dokładam chili, natkę, olej lniany, solę i dokładnie mieszam.
- Wyciągam papryki z piekarnika i nadziewam je kaszą. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Papryki wkładam z powrotem do piekarnika i zapiekam 20 minut.
- Przygotowuję sałatkę: szpinak dokładnie myję i osuszam. Granat przekrawam na pół i wyciągam z niego pestki, którymi posypuję liście szpinaku. Całość polewam olejem lnianym i posypuję płatkami sera grana padano.
- Papryki wyciągam z piekarnika, układam na talerzu. Marchewkę odwijam z folii aluminiowej i wykładam na półmisek. Obok układam sałatkę ze szpinaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz