czwartek, 12 marca 2015

Pieczone papryki nadziewane kaszą jaglaną z groszkiem

Nadziewane papryki wydają się być trudnym i co gorsza czasochłonnym obiadem. Nic badziej mylnego :) Wszystkie czynności można zgrać tak by przygotowanie było prostym i przyjemnym procesem. Kaszę możemy ugotować w czasie gdzy papryki i marchew będą się podpiekać w piekarniku, a samo oczekiwanie na finalną wersję warto wykorzystać na np. przegląd prasy lub miłą pogawędkę z bliską osobą. Zatem zapraszam - do dzieła!



Składniki:

Pieczone papryki:
  • 2 papryki
  • 3/4 filiżanki kaszy jaglanej
  • 1/2 filiżanki zielonego groszku (mrożony)
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju lnianego



Pieczona marchew:
  • 4 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



Sałatka:
  • 2-3 garście liści szpinaku
  • 1/2 granatu
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • kilka płatków twardego sera - grana padano



Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
  • Papryki myję, przekrawam na pół, układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 30 minut.
  • Marchew myję, kroję na słupki, układam na filii aluminiowej, posypuję tymiankiem, polewam oliwą, zawijam i wsadzam do piekarnika.
  • Kaszę jaglaną przesypuję do rondelka i zalewam 1 i 1/2 filiżanki wody. Gdy kasza się zagotuje, zmniejszam ogień do średniego, dorzucam groszek i po 5 minutach zmniejszam ogień do małego. Kaszę od czasu do czasu mieszam, żeby nie przywarła do dna rondelka. Gotuję 20 minut.
  • Paprykę i papryczkę chili kroję na drobniutką kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekam.
  • Gdy kasza i groszek będą miękkie, wykładam ją na miseczkę. Dokładam chili, natkę, olej lniany, solę i dokładnie mieszam.
  • Wyciągam papryki z piekarnika i nadziewam je kaszą. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Papryki wkładam z powrotem do piekarnika i zapiekam 20 minut.
  • Przygotowuję sałatkę: szpinak dokładnie myję i osuszam. Granat przekrawam na pół i wyciągam z niego pestki, którymi posypuję liście szpinaku. Całość polewam olejem lnianym i posypuję płatkami sera grana padano.
  • Papryki wyciągam z piekarnika, układam na talerzu. Marchewkę odwijam z folii aluminiowej i wykładam na półmisek. Obok układam sałatkę ze szpinaku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz