Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 2 małe marchewki
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 małej cukinii
- 2 pieczarki
- 3 suszone pomidory
- 3/4 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 kulka sera mozzarella
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka wsypuję szklankę zielonej soczewicy, którą zalewam 2 szklankami wody. Soczewicę zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut. Po tym czasie, dosypuję czerwonej soczewicy, doprowadzam do wrzenia, następnie gotuję 10 minut na wolnym ogniu.
- Marchewki, cukinię, paprykę, pieczarki myję i kroję na drobne kawałki.
- Cebulę obieram i drobno siekam. Na małej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam na nią cebulę i podsmażam 3 minuty. Dodaję pieczarki i drobno posiekane chili, smażę całość około 5 minut.
- Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza.
- Ugotowaną soczewicę wykładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję podsmażone pieczarki, suszone pomidory pokrojone w paski a także paprykę, cukinię i marchewki. Doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem. Na wierzchu układam kawałki mozzarelli. Potrawę wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut.
- Podaję z ulubioną sałatką ze szpinaku z prażonymi migdałami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz