piątek, 6 marca 2015

Pieczona soczewica z papryką i cukinią.

Od pewnego czasu miałam pomysł na pieczoną soczewicę. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Zrobiłam pyszną, aromatyczną zapiekankę, która nie tylko syci, ale też poprawia nastrój. W dodatku po takim obiedzie można jeszcze pójść na biegowy trening :)



Składniki:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy 
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody 
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 pieczarki
  • 3 suszone pomidory 
  • 3/4 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • Sól i pieprz


Przygotowanie:
  • Do garnka wsypuję szklankę zielonej soczewicy, którą zalewam 2 szklankami wody. Soczewicę zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut. Po tym czasie, dosypuję czerwonej soczewicy, doprowadzam do wrzenia, następnie gotuję 10 minut na wolnym ogniu. 
  • Marchewki, cukinię, paprykę, pieczarki myję i kroję na drobne kawałki. 
  • Cebulę obieram i drobno siekam. Na małej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam na nią cebulę i podsmażam 3 minuty. Dodaję pieczarki  i drobno posiekane chili, smażę całość około 5 minut.
  • Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza. 
  • Ugotowaną soczewicę wykładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję podsmażone pieczarki, suszone pomidory pokrojone w paski a także paprykę, cukinię i marchewki. Doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem. Na wierzchu układam kawałki mozzarelli. Potrawę wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut. 
  • Podaję z ulubioną sałatką ze szpinaku z prażonymi migdałami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz