niedziela, 29 marca 2015

Muffinki czekoladowe z jabłkiem

Lubicie lekkie, aromatyczne muffinki? To przepis idealny! Te babeczki są banalnie proste w przygotowaniu, pięknie pachną podczas pieczenia i smakują nieziemsko z ulubioną herbatą lub kawą :)



Składniki: 
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich 
  • 1/4 mąki pełnoziarnistej razowej 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/5 szklanki oliwy z pestek winogron (lub dowolnej roślinnej oliwy)
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 2 jajka 
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. 
  • Wszystkie składniki, oprócz jabłka, włożyć do misy miksera i dokładnie zmiksować na średnich obrotach przez około 5 minut. 
  • Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. 
  • Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości. 
  • Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz