Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 3 suszone pomidory
- 1 młoda cebulka
- 1 papryka grillowana, marynowana w occie (opcjonalnie)
- 1 szklanka mieszanki warzywnej trio: kalafior, brokuł, marchewka (można dodać świeże)
- 1 garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki szczypioru od dymki
- 2-3 łyżki natki pietruszki posiekanej wraz z łodyżkami
- 1-2 łyżeczki harissy
- sól
- 2-3 garście rukoli do podania
Przygotowanie:
- Na dno garnka z grubym dnem wlewam oliwę. Następnie dodaję kaszę oraz soczewicę i zalewam wodą. Całość zagotowuję, zmniejszam ogień do średniego i gotuję 7 minut.
- Cebulkę, suszone pomidory i papryczkę kroję i dodaję go kaszy. Przyprawiam harissą i gotuję 5 minut.
- Do dania dodaję mrożone warzywa: brokuł, kalafior, marchewki i fasolkę. Sprawdzam czy w potrawie nie brakuje wody, jeśli tak - dolewam pół szklanki. Przykrywam garnek i duszę na mniejszym ogniu przez około 10-15 minut, aż kasza i soczewica będą miękkie.
- Na 2-3 minuty przed podaniem dodaję porwaną mozzarellę, szczypior od dymki i drobno posiekaną natkę. Solę, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki i bardzo dokładnie mieszam.
- Na talarze wykładam wcześniej umytą rukolę, na niej układam kaszę z soczewicą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz