Składniki:
- 1 filiżanka kaszy perłowej
- 3 filiżanki wody
- 1/3 dużej cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 średnie pieczarki
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść żółtej fasolki
- 1/2 łyżeczki harissy
- sól do smaku
- 1 łyżka sera pecorino
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 3 suszone pomidory
Przygotowanie:
- Cebulę obieram i drobno siekam. Rozgrzewam patelnię z wysokimi ściankami i wlewam na nią oliwę. Dodaję cebulę i smażę minutę-dwie do zeszklenia. Cukinię obieram i kroję na kawałki. Z papryki wyrzucam gniazdo nasienne, pieczarki dokładnie myję, fasolkę obieram. Tak przygotowane warzywa kroję na kawałki - wedle uznania i wrzucam na patelnię. Suszone pomidory kroję w paski i dodaję do potrawy. Przykrywam i duszę przez 5 minut.
- Do filiżanki wsypuję kaszę i dodaję do warzyw. Zalewam dwoma filiżankami wody. Przykrywam i duszę potrawę przez 10 minut na średnim ogniu. Po upływie czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody - w razie potrzeby dolewam pół filiżanki. Duszę kolejne 5 minut.
- Sprawdzam, czy kasza jest miękka, w razie potrzeby dolewam pół filiżanki wody, dodaję przyprawy - harissę, sól do smaku oraz pietruszkę i koperek. Na koniec dodaję ser. Gotowe kaszotto podaję w miseczkach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz