piątek, 17 lipca 2015

Kasza perłowa z warzywami

Wszyscy wiemy, że kasza jest bardzo zdrowa, jednak rzadko ją jemy. Dziś proponujemy przepis na obłędną kaszę gotowaną z warzywami - danie lekkie, aromatyczne i pyszne. W sam raz na lato!



Składniki:
  • 1 filiżanka kaszy perłowej 
  • 3 filiżanki wody 
  • 1/3 dużej cukinii 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 2 średnie pieczarki 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • garść żółtej fasolki 
  • 1/2 łyżeczki harissy 
  • sól do smaku
  • 1 łyżka sera pecorino 
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki 
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine 
  • 3 suszone pomidory



Przygotowanie:
  • Cebulę obieram i drobno siekam. Rozgrzewam patelnię z wysokimi ściankami i wlewam na nią oliwę. Dodaję cebulę i smażę minutę-dwie do zeszklenia. Cukinię obieram i kroję na kawałki. Z papryki wyrzucam gniazdo nasienne, pieczarki dokładnie myję, fasolkę obieram. Tak przygotowane warzywa kroję na kawałki - wedle uznania i wrzucam na patelnię. Suszone pomidory kroję w paski i dodaję do potrawy. Przykrywam i duszę przez 5 minut. 
  • Do filiżanki wsypuję kaszę i dodaję do warzyw. Zalewam dwoma filiżankami wody. Przykrywam i duszę potrawę przez 10 minut na średnim ogniu. Po upływie czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody - w razie potrzeby dolewam pół filiżanki. Duszę kolejne 5 minut. 
  • Sprawdzam, czy kasza jest miękka, w razie potrzeby dolewam pół filiżanki wody, dodaję przyprawy - harissę, sól do smaku oraz pietruszkę i koperek. Na koniec dodaję ser. Gotowe kaszotto podaję w miseczkach. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz