Składniki:
- 200-300 g filetu z łososia
- 3-4 plastry cytryny
- 1 pęczek młodej marchewki bez naci
- 1 czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- 5-6 liści sałaty masłowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek dobrej jakości.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni Celsjusza.
- Zimniaki dokładnie myję, osuszam i kroję w grubsze talarki. Układam w naszyciu żaroodpornym, polewam oliwą, posypuję czubrycą i solą. Wkładam do piekarnika na około 35-40 minut.
- Na dno drugiego naczynia żaroodpornego wylewam 2 łyżki oliwy i układam 4 plastry cytryny. Łososia solę i doprawiam pieprzem cytrynowym. Rybę układam na cytrynie, skórą w górę.
- Młode marchewki dokładnie myję i obcinam nać. Dokładam do łososia. Umytą paprykę kroję na talarki i układam w naczyniu. Całość polewam oliwą i dokładam do piekących się ziemniaków na około 25-30 minut. Po 20 minutach przykrywam potrawę folią aluminiową.
- Sałatę dokładnie myję, suszę w suszarce do sałaty i rwę na mniejsze kawałki. Wkładam do miski polewam oliwą i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną zieleninę układam na talerzach.
- Pomidorki myję i kroję na ćwiartki, układam na sałacie.
- Upieczoną rybę wykładam na sałatę, obok układam marchewki, paprykę i ziemniaczki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz