sobota, 23 maja 2015

Uczta! Pieczony łosoś z młodą pieczoną marchewką i ziemniaczkami

Dzisiejsza propozycja to taki obiad - sałatka, ale w sumie prawdziwa uczta. Łosoś pieczony na plastrach cytryny z młodymi marchewkami i papryką rozpływa się w ustach. Pieczone, młode ziemniaczki smakują nieziemsko, a sałata dodaje świeżości i pięknego koloru. Pycha!


Składniki:
  • 200-300 g filetu z łososia
  • 3-4 plastry cytryny
  • 1 pęczek młodej marchewki bez naci
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ziemniaki
  • 5-6 liści sałaty masłowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek dobrej jakości.

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni Celsjusza.
  • Zimniaki dokładnie myję, osuszam i kroję w grubsze talarki. Układam w naszyciu żaroodpornym, polewam oliwą, posypuję czubrycą i solą. Wkładam do piekarnika na około 35-40 minut.
  • Na dno drugiego naczynia żaroodpornego wylewam 2 łyżki oliwy i układam 4 plastry cytryny. Łososia solę i doprawiam pieprzem cytrynowym. Rybę układam na cytrynie, skórą w górę.
  • Młode marchewki dokładnie myję i obcinam nać. Dokładam do łososia. Umytą paprykę kroję na talarki i układam w naczyniu. Całość polewam oliwą i dokładam do piekących się ziemniaków na około 25-30 minut. Po 20 minutach przykrywam potrawę folią aluminiową.
  • Sałatę dokładnie myję, suszę w suszarce do sałaty i rwę na mniejsze kawałki. Wkładam do miski polewam oliwą i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną zieleninę układam na talerzach.
  • Pomidorki myję i kroję na ćwiartki, układam na sałacie.
  • Upieczoną rybę wykładam na sałatę, obok układam marchewki, paprykę i ziemniaczki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz