Składniki:
Kotlety:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 łyżki kaszy mannej
- 2-3 łyżki startego twardego sera - Grana Padano
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sałatka:
- 1 duży pomidor
- 2 ogórki gruntowe
- 5 oliwek czarnych
- 5 oliwek zielonych
- 50-70 g słonego sera typu feta
- 1 łyżka drobno posiekanych liści mięty
- 1 łyżka drobno posiekanych liści bazylii
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
Dodatki:
- 1 filiżanka kaszy pęczak
- 2 filiżanki wody
- 1 garść fasolki szparagowej
Przygotowanie:
- Do rondelka wsypuję kaszę i zalewam dwoma filiżankami wody. Doprowadzam do wrzenia, po czym gotuję na małym ogniu około 20 minut, aż kasza zmięknie.
- Fasolkę obieram, myję, wkładam do garnka, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję około 15-20 minut.
- Piersi z kurczaka przekrawam wzdłuż i dzielę na mniejsze kawałki. Delikatnie rozbijam i doprawiam solą i pieprzem.
- W miseczce rozbijam jajko i delikatnie je roztrzepuję. Na talerzu mieszam kaszę, bułkę tartą, ser i pietruszkę. Mięso obtaczam najpierw w jajku a następnie w kaszy. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy, układam filety i smażę, aż będą złociste.
- Pomidora myję i kroję na mniejsze kawałki. Ogórki obieram i kroję w talarki lub połówki. Oliwki siekam. Wszystkie warzywa wrzucam do miski i mieszam. Oliwę mieszam z czubrycą, polewam nią sałatkę, energicznie mieszam. Ser kroję w kostkę i razem z ziołami dodaję do sałatki.
- Na półmisek wykładam kotleciki z kurczaka. Miseczki napełniam kaszą i fasolką. Na stole ustawiam miskę z sałatką. I można jeść. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz