Składniki:
- 7 średnich jabłek - antonówek, lub innych kwaskowych
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 50 g masła
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę smaruję masłem.
- Do misy miksera wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wbijam jajko. Dodaję pokrojone w kostkę masło, łyżkę masła orzechowego i ekstrakt z wanilii. Całość miksuję przez około 5 minut. Ciasto ma konsystencję kruszonki. Podczas wyrabiania dodaję 2-3 łyżki zimnej wody. Gdy ciasto jest gotowe, dodaję orzechy i płatki owsiane i mieszam łyżką, a następnie 2/3 ciasta wysypuję na dno blaszki i delikatnie przyklepuję.
- Jabłka obieram i ścieram w cienkie plasterki na tarce. Wykładam na ciasto, posypuję cynamonem i przykrywam resztą ciasta. Na koniec posypuję cynamonem.
- Szarlotkę piekę 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej smakuje na ciepło :-) smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz