sobota, 21 listopada 2015

Chleb na śniadanie

Nigdy nie piekłam chleba. Na wsi mamy dobrą piekarnię i nie czułam takiej potrzeby. Jednak ostatnio coś się zmieniło i postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Przepis znalazłam już latem na fanpage bloga White Plate. Jest bardzo prosty, a co najważniejsze chleb upieczony we własnym piekarniku jest pyszny!






Składniki: 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3-5 g drożdży 


Przygotowanie:

1. Wieczorem mieszam w misce mąkę, drożdże, wodę i sól. Nakrywam ściereczką i odstawiam na noc.
2. Rano rozgrzewam piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym do 240 stopni Celsjusza.
3. Na dno garnka leję 2 łyżki oliwy i wykładam chleb. Przykrywam pokrywką, wstawiam do piekarnika i piekę 30 minut.
4. Ściągam pokrywkę z garnka i dopiekam 15 minut.
5. Gorący chleb wyciągam z garnka i odstawiam do przestudzenia. Chleb jest idealny na weekendowe śniadanie :) Smacznego! 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz