Składniki:
Soczewica:
- 1 filiżanka zielonej soczewicy
- 1/2 filiżanki czerwonej soczewicy
- 3 filiżanki wody
- 1 filiżanka passaty pomidorowej
- 4 suszone pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
Warzywa:
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1 buraczek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki tymianku
Dodatki:
- 1 kulka mozzarelli
- 5 pomidorków koktajlowych
Sałatka:
- garść rukoli
- garść winogrona
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- 1 łyżka pestek słonczenika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza.
2. Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki - wedle uznania, a następnie układam jest w naczyniu do zapiekania, polewam oliwą i posypuję tymiankiem. Całość przykrywam folią aluminiową, wkładam do piekarnika i piekę 25 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę dalej.
3. Do rondla wsypuję zieloną soczewicę i zalewam 1,5 filiżanki wody. Zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i gotuję soczewicę do miękkości przez około 20 minut.
4. Pod koniec gotowania zielonej soczewicy, dodaję pół filiżanki czerwonej, dolewam 1/2 filiżanki wody, ponownie zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze około 10 minut.
5. Gdy soczewica jest miękka, dodaję do niej pokrojone w kostkę suszone pomidory, doprawiam oliwą, harissą i czubrycą. Mieszam i na końcu zalewam passatą.
6. Gdy warzywa są prawie miękkie, dodaję soczewicę i mieszam. Na wierzch układam porwaną na kawałki mozarellę. Wkładam danie do piekarnika i piekę w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
7. Przygotowuję sałatkę: rukolę myję, osuszam i układam w misce. Pomidory i winogrona kroję na ćwiartki i dodaję do sałaty. Całość polewam oliwą i skrapiam cytryną. Orzechy i słonecznik prażę na patelni i posypuję nimi sałatkę.
8. Wyciągam zapiekankę z piekarnika, podaję razem z sałatą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz