Naleśniki to dla nas idealne śniadanie. Potrafimy jeść je zarówno w weekend jak i w tygodniu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne, a jeśli zależy nam na maksymalnym zaoszczędzeniu czasu, możemy przygotować ciasto poprzedniego wieczoru.
Jedno jest pewne, naleśniki na śniadanie to recepta na naprawdę udany poranek :-)
Dzisiejsza wersja powstała dzięki siostrze Pitka, która zaserwowała nam takie naleśniki na śniadanie właśnie. Pycha!
Składniki:- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy (użyłam extra vergine)
- 1 łyżka brązowego cukru
Dodatki:
- 1 opakowanie sera riccota
- 1 słoiczek ulubionego dżemu (użyłam morelowego i porzeczkowego)
- Miód lub syrop klonowy, do smaku
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier wsypuję do misy miksera. Dodaję jajka, oliwę, mleko, wodę i miksuję na wysokich obrotach przez 5 minut.
- W tym czasie rozgrzewam patelnię do smażenia naleśników. Wlewam na nią łyżkę oliwy i rozsmarowuję po powierzchni patelni ręcznikiem papierowym.
- Na gorącą patelnię wylewam chochelkę ciasta i smażę cieniutkiego naleśnika po około 2-3 minuty z każdej strony.
- Na gotowy naleśnik nakładam łyżkę sera ricotta, dodaję ulubiony dżem, rozsmarowuję i zwijam wedle uznania w rulon bądź kopertę. Polewam miodem i podaję :-) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz