niedziela, 26 czerwca 2016

Pyszne śniadanie. Naleśniki.

Naleśniki to dla nas idealne śniadanie. Potrafimy jeść je zarówno w weekend jak i w tygodniu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne, a jeśli zależy nam na maksymalnym zaoszczędzeniu czasu, możemy przygotować ciasto poprzedniego wieczoru. 
Jedno jest pewne, naleśniki na śniadanie to recepta na naprawdę udany poranek :-)
Dzisiejsza wersja powstała dzięki siostrze Pitka, która zaserwowała nam takie naleśniki na śniadanie właśnie. Pycha! 

Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki oliwy (użyłam extra vergine)
  • 1 łyżka brązowego cukru 

Dodatki:
  • 1 opakowanie sera riccota
  • 1 słoiczek ulubionego dżemu (użyłam morelowego i porzeczkowego)
  • Miód lub syrop klonowy, do smaku 

Przygotowanie:
  • Mąkę i cukier wsypuję do misy miksera. Dodaję jajka, oliwę, mleko, wodę i miksuję na wysokich obrotach przez 5 minut. 
  • W tym czasie rozgrzewam patelnię do smażenia naleśników. Wlewam na nią łyżkę oliwy i rozsmarowuję po powierzchni patelni ręcznikiem papierowym.
  • Na gorącą patelnię wylewam chochelkę ciasta i smażę cieniutkiego naleśnika po około 2-3 minuty z każdej strony.
  • Na gotowy naleśnik nakładam łyżkę sera ricotta, dodaję ulubiony dżem, rozsmarowuję i zwijam wedle uznania w rulon bądź kopertę. Polewam miodem i podaję :-) Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz