wtorek, 28 czerwca 2016

Nie masz czasu? Zrób spaghetti!

Dzisiejszy obiad to włoska klasyka gatunku. Delikatny makaron spaghetti, aromatyczny sos z pomidorami, marchewką i cukinią oraz nuta sera grana padano. Pyszności, które możemy przygotować w pół godzinki, a ewentualny nadmiar spakować do lunch box'a i cieszyć się z pysznego dania następnego dnia w pracy :)

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebulka 
  • 200 g mięsa mielonego wołowego 
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 marchewka 
  • 1 mała cukinia 
  • 1/2 łyżeczki harissy (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 500 g passaty pomidorowej 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka startego sera grana padano
  • ugotowany makaron spaghetti (ilość wedle uznania)

Przygotowanie:
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzewam oliwę. Czosnek i cebulę obieram. Czosnek wyciskam  na patelnię, a cebulkę drobno siekam i dodaję do czosnku. Podsmażam do zeszklenia, po czym dodaję mięso i smażę przez około 5 minut. 
  • Obieram i myję marchewkę. Ścieram marchewkę i umytą cukinię na tarce o grubych oczkach i dodaję do mięsa. Przyprawiam oregano, harissą i solę do smaku. Smażę całość na wolnym ogniu około 7 minut, aż warzywa ładnie zmiękną. 
  • Zagotowuję wodę w dużym garnku, wrzucam spaghetti i gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Do sosu dodaję passatę, podgrzewam, po czym zmniejszam ogień do małego i przykrywam. 
  • Gdy makaron jest gotowy, wrzucam go do sosu, całość energicznie mieszam, dodaję natkę pietruszki i nakładam na talerze. Na końcu posypuję makaron startym serem. Smacznego!