niedziela, 5 czerwca 2016

Tarta prowansalska. Z bakłażanem i cukinią.

Wiele osób jest przekonanych, że zrobienie tarty jest bardzo trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego :) Przygotowanie tarty jest bardzo przyjemne a efekt - nieziemski. Zachęcam do spróbowania. 
Dzisiejsza propozycja to gratka dla wielbicieli bakłażanów i cukinii. Pyszności! 



Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki 
  • 1/3 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1 jajko
  • 120 g masła 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3-5 łyżek zimnej wody 

Farsz:
  • 1 średni bakłażan 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżeczka harissy 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki sera grana lub padano 
  • 1 kubek jogurtu greckiego (330g)
  • 2 jajka 
  • kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji

Przygotowanie: 
  • Bakłażana myję i kroję na plastry. Układam je na talerzu, posypuję solą i odkładam na około 45 minut, tak by puściły sok. 
  • Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, wkładam do misy miksera i miksuję na wolnych obrotach, dodając w trakcie wodę, około 5 minut tak, by powstała zwarta kula ciasta. 
  • Przygotowuję foremkę do tarty, smaruję ją tłuszczem i posypuję płatkami owsianymi. Wyklejam foremkę ciastem i chowam do lodówki na czas przygotowania farszu. 
  • Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni Celsjusza. 
  • Przygotowuję farsz: na patelni rozgrzewam 4-5 łyżek oliwy. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. Wrzucam na patelnię i podsmażam do zeszklenia. Bakłażan odsączam z nadmiaru wody i dodaję do cebulki i czosnku. Przykrywam i duszę 5 minut. W tym czasie myję cukinię i paprykę, a następnie kroję je w talarki. Mieszam bakłażana i dodają cukinię i paprykę. Przykrywam i duszę warzywa kolejne 5 minut. Na koniec mieszam, dodaję suszony tymianek, harissę i sól do smaku. 
  • Ściągam patelnię z ognia i studzę. 
  • W osobnej miseczce mieszam jajka i jogurt grecki. Powstałą masę dodaję do warzyw. Całość bardzo dokładnie mieszam, tak by wszystkie składniki się ładnie połączyły.
  • Wyciągam ciasto z lodówki i wylewam na nie farsz. Wierz tarty posypuję startym serem. Wkładam ciasto do piekarnika i piekę 40 minut. Na ostatnie 10 minut zmieniam ustawienia piekarnika na termoobieg. Po upływie czasu pieczenia zostawiam tartę w gorącym piekarniku na jeszcze 10 minut. Po czasie wyciągam i posypuję posiekanym świeżym tymiankiem. Czekam 10 minut i kroję tartę. Podaję z ulubioną sałatką. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz