Dzisiejsza propozycja to gratka dla wielbicieli bakłażanów i cukinii. Pyszności!
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 jajko
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-5 łyżek zimnej wody
Farsz:
- 1 średni bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki sera grana lub padano
- 1 kubek jogurtu greckiego (330g)
- 2 jajka
- kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji
Przygotowanie:
- Bakłażana myję i kroję na plastry. Układam je na talerzu, posypuję solą i odkładam na około 45 minut, tak by puściły sok.
- Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, wkładam do misy miksera i miksuję na wolnych obrotach, dodając w trakcie wodę, około 5 minut tak, by powstała zwarta kula ciasta.
- Przygotowuję foremkę do tarty, smaruję ją tłuszczem i posypuję płatkami owsianymi. Wyklejam foremkę ciastem i chowam do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Przygotowuję farsz: na patelni rozgrzewam 4-5 łyżek oliwy. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. Wrzucam na patelnię i podsmażam do zeszklenia. Bakłażan odsączam z nadmiaru wody i dodaję do cebulki i czosnku. Przykrywam i duszę 5 minut. W tym czasie myję cukinię i paprykę, a następnie kroję je w talarki. Mieszam bakłażana i dodają cukinię i paprykę. Przykrywam i duszę warzywa kolejne 5 minut. Na koniec mieszam, dodaję suszony tymianek, harissę i sól do smaku.
- Ściągam patelnię z ognia i studzę.
- W osobnej miseczce mieszam jajka i jogurt grecki. Powstałą masę dodaję do warzyw. Całość bardzo dokładnie mieszam, tak by wszystkie składniki się ładnie połączyły.
- Wyciągam ciasto z lodówki i wylewam na nie farsz. Wierz tarty posypuję startym serem. Wkładam ciasto do piekarnika i piekę 40 minut. Na ostatnie 10 minut zmieniam ustawienia piekarnika na termoobieg. Po upływie czasu pieczenia zostawiam tartę w gorącym piekarniku na jeszcze 10 minut. Po czasie wyciągam i posypuję posiekanym świeżym tymiankiem. Czekam 10 minut i kroję tartę. Podaję z ulubioną sałatką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz