Składniki:
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (zachęcam do sporządzenia mieszanki pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej)
1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
Liście botwiny z 2 pęczków
1 opakowanie sera riccota
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki/mleka (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki sera grana + 1 łyżka do posypania tarty
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki wkładam do miski i szybko zagniatam ciasto. Wylepiam blaszkę i chowam do lodówki na 15-20 minut.
Nadzienie:
Botwinę dokładnie myję i osuszam. Kroję ją w paski i przekładam do miski. Dodaję serek riccota, wcześniej rozbełtane jajko, jogurt, śmietankę i ser. Dokładnie wszystko mieszam i na końcu doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyciągam z lodówki ciasto i wykładam na nie masę. Na koniec posypuję tartę serem.
Przed podaniem warto przestudzić tartę, wtedy nie ma problemu krojeniem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz