wtorek, 20 maja 2014

Tarta botwinkowa

Po gotowaniu botwinki zawsze zostają mi liście, na których zużycie mam jeden sposób: przygotowuję tartę botwinkową. Jest ona niezwykle delikatna, pyszna i prosta w przygotowaniu :-) 




Składniki: 

Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (zachęcam do sporządzenia mieszanki pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej) 
1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
Liście botwiny z 2 pęczków
1 opakowanie sera riccota 
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki/mleka (opcjonalnie) 
Sól i pieprz do smaku 
Szczypta gałki muszkatołowej 
2 łyżki sera grana + 1 łyżka do posypania tarty




Przygotowanie: 

Ciasto:
Składniki wkładam do miski i szybko zagniatam ciasto. Wylepiam blaszkę i chowam do lodówki na 15-20 minut.



Nadzienie:
Botwinę dokładnie myję i osuszam. Kroję ją w paski i przekładam do miski. Dodaję serek riccota, wcześniej rozbełtane jajko, jogurt, śmietankę i ser. Dokładnie wszystko mieszam i na końcu doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyciągam z lodówki ciasto i wykładam na nie masę. Na koniec posypuję tartę serem. 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę około 45 minut.



Przed podaniem warto przestudzić tartę, wtedy nie ma problemu krojeniem :-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz