Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 kulka sera mozzarella
- 5 listków bazylii
- oliwa extra vergine do polania
- 4-6 liści sałaty
- 3 jajka ugotowane wedle uznania
- szczypiorek
- 2-3 rzodkiewki pokrojone w kosteczkę
Dodatki:
- 1 puszka kawałków tuńczyka
- chleb
Przygotowanie:
Pomidora i mozzarellę przekrawam na pół, a następnie kroję w plastry. Układam naprzemiennie na półmisku polewam oliwą extra vergine, doprawiam solą i pieprzem, na koniec posypuję listkami bazylii.
Jajka gotuję na pół-twardo, układam na liściach sałaty, posypuję pokrojoną w kotkę rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.
Otwieram puszkę tuńczyka, wylewam oliwę, przekładam do miseczki, dodaję 2 łyżeczki majonezu/jogurtu i dokładnie mieszam. Na wierz sypię posiekamy szczypiorek.
W koszyku układam chleb, obok kładę masło, zaparzam herbatę, a do małych szklaneczek wlewam sok. I tak pyszne śniadanie jest już gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz