wtorek, 20 maja 2014

Dobry początek dnia: caprese na śniadane :)

Zdjęcie tego śniadania pojawiło się jakiś czas temu na Facebooku. Teraz przepis doczekał się publikacji na blogu. Nasza propozycja to sałatka caprese i jajka - porcja energii na cały dzień!



Składniki:
  • 1 duży pomidor 
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 5 listków bazylii
  • oliwa extra vergine do polania
  • 4-6 liści sałaty 
  • 3 jajka ugotowane wedle uznania
  • szczypiorek 
  • 2-3 rzodkiewki pokrojone w kosteczkę

Dodatki:
  • 1 puszka kawałków tuńczyka
  • chleb



Przygotowanie:

Pomidora i mozzarellę przekrawam na pół, a następnie kroję w plastry. Układam naprzemiennie na półmisku polewam oliwą extra vergine, doprawiam solą i pieprzem, na koniec posypuję listkami bazylii.
Jajka gotuję na pół-twardo, układam na liściach sałaty, posypuję pokrojoną w kotkę rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. 
Otwieram puszkę tuńczyka, wylewam oliwę, przekładam do miseczki, dodaję 2 łyżeczki majonezu/jogurtu i dokładnie mieszam. Na wierz sypię posiekamy szczypiorek.
W koszyku układam chleb, obok kładę masło, zaparzam herbatę, a do małych szklaneczek wlewam sok. I tak pyszne śniadanie jest już gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz