Składniki:
Gołąbki:
- 1 główka kapusty (użyłam włoskiej)
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka suchej kaszy pęczak
- 1 pomidor malinowy
- 1 papryka
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
Sos:
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę myję, obieram wierzchnie liście, wycinam głąb, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i dodaję 2 łyżki cukru. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję około 10 minut, aż liście kapusty będą swobodnie odchodzić. Gotową kapustę wyciągam z garnka, obieram liście, które następnie wkładam do zimnej wody. Ostudzone liście osuszam i układam na talerzu.
- Kaszę pęczak zalewam wodą w stosunku 1:2 i gotuję do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodaję pomidora i paprykę pokrojone w kostkę, drobno posiekaną cebulę, czosnek i kolendrę, doprawiam solą i pieprzem. Na końcu do masy dodaję 2 jajka i energicznie mieszam.
- Przygotowuję sos: w rondlu rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pomidory z puszki i doprawiam solą i pieprzem. Sos zagotowuję i na koniec dodaję koperek.
- Przygotuję duży garnek. Na dno wylewam pół szklanki wody (można użyć bulionu) i układam największe liście kapusty. Zawijam gołąbki - na każdy liść kapusty kładę około 2 łyżki farszu i zwijam na kształt krokieta. Gołąbki układam ciasno w garnku. Gdy zwinę ostatniego gołąbka polewam całość sosem pomidorowym. Jeśli sos jest bardzo gęsty i nie pokrywa wszystkich gołąbków dodaję bulionu. Potrawę stawiam na średnim ogniu i gotuję około 45 minut. Gołąbków nie mieszam, żeby się nie porozwalały, nie mam obaw, że coś się przypali ponieważ dno garnka jest wyłożone kapustą. Gotowe gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz