czwartek, 28 sierpnia 2014

Gołąbki z kaszą pęczak

Inspiracją dla tego dania stał się przepis, który pojawił się w programie Tomka Jakubiaka. Gołąbki z kaszą są pyszne! Do kaszy dodałam kolendry przez co nadzienie stało się bardzo aromatyczne. Ich przygotowanie nie trwa dłużej niż zrobienie tradycyjnych gołąbków, a zawsze można zaskoczyć rodzinę podając gołąbki w dwóch odmianach :)



Składniki: 

Gołąbki:
  • 1 główka kapusty (użyłam włoskiej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak 
  • 1 pomidor malinowy 
  • 1 papryka
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka 
  • sól i pieprz 

Sos: 
  • 2 puszki pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz





Przygotowanie:
  • Kapustę myję, obieram wierzchnie liście, wycinam głąb, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i dodaję 2 łyżki cukru. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję około 10 minut, aż liście kapusty będą swobodnie odchodzić. Gotową kapustę wyciągam z garnka, obieram liście, które następnie wkładam do zimnej wody. Ostudzone liście osuszam i układam na talerzu. 
  • Kaszę pęczak zalewam wodą w stosunku 1:2 i gotuję do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodaję pomidora i paprykę pokrojone w kostkę, drobno posiekaną cebulę, czosnek i kolendrę, doprawiam solą i pieprzem. Na końcu do masy dodaję 2 jajka i energicznie mieszam.
  • Przygotowuję sos: w rondlu rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pomidory z puszki i doprawiam solą i pieprzem. Sos zagotowuję i na koniec dodaję koperek. 
  • Przygotuję duży garnek. Na dno wylewam pół szklanki wody (można użyć bulionu) i układam największe liście kapusty. Zawijam gołąbki - na każdy liść kapusty kładę około 2 łyżki farszu i zwijam na kształt krokieta. Gołąbki układam ciasno w garnku. Gdy zwinę ostatniego gołąbka polewam całość sosem pomidorowym. Jeśli sos jest bardzo gęsty i nie pokrywa wszystkich gołąbków dodaję bulionu.  Potrawę stawiam na średnim ogniu i gotuję około 45 minut. Gołąbków nie mieszam, żeby się nie porozwalały, nie mam obaw, że coś się przypali ponieważ dno garnka jest wyłożone kapustą. Gotowe gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem. Smacznego :)
Ps. Gołąbki są najlepsze następnego dnia :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz