Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 200 g masła/margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (możemy dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego)
Dodatki:
- Obrane i podzielone na połówki śliwki
Przygotowanie:
- Do misy miksera wrzucam mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaję ekstrakt waniliowy, śmietanę i jajka. Całość mieszam.
- W rondelku rozpuszczam masło i mleko. Gdy ostygnie, dodaję powoli do ciasta i mieszam, aż składniki ładnie się połączą.
- Gotowe ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam w rządkach śliwki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piekę 45 minut, po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy jest suche. Jeśli ciasto jest jeszcze mokre dopiekam 5-10 minut. Gorące ciasto posypuję cukrem pudrem. Podaję przestudzone. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz