środa, 6 sierpnia 2014

Leczo - smak lata

Leczo to idealne danie na letni obiad. Można dodać warzywa, które lubimy, a efekt zawsze jest niezwykle smakowity. Samo leczo jest bardzo sycące, ale jednocześnie nie jest ciężkie. Zaczynamy!




Składniki:
  • 10 plasterków chorizo
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej 
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 obrana marchewka
  • 2 pomidory 
  • 1 średnia cukinia 
  • 1/3 różyczek z brokuła

Dodatki:
  • Fasolka szparagowa żółta
  • Podpłomyki (przepis poniżej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 łyżeczki soli 



Przygotowanie:
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewam 3 łyżki oliwy. Wrzucam chorizo i szynkę. Po około 3 minutach dodaję cebulkę i czekam aż się zeszkli. Dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w talarki. Przykrywam garnek i duszę warzywa przez 5-7 minut. Następnie dodaję chili oraz pokrojoną w kostkę cukinię i brokuły. Pomidory kroję również w kostkę i wrzucam do lecza. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień do średniego i duszę leczo około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Leczo doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  • Fasolkę myję, wrzucam do garnka i gotuję około 15 minut - bardzo lubimy fasolkę al dente. 
  • W międzyczasie przygotowuję podpłomyki: do misy miksera wrzucam mąkę, sól i wodę i wyrabiam gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Ciasto dzielę na 5-6 porcji, które następnie rozwałkowuję na niezbyt grube placki. Podpłomyki smażę na suchej, gorącej żeliwnej patelni. 
  • Leczo wykładam do głębokiej miski, fasolkę na talerz a podpłomyki na deseczkę :) Można zacząć ucztę, smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz