Składniki:
- 10 plasterków chorizo
- 2 plastry szynki długodojrzewającej
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryczki chili
- 1 obrana marchewka
- 2 pomidory
- 1 średnia cukinia
- 1/3 różyczek z brokuła
Dodatki:
- Fasolka szparagowa żółta
- Podpłomyki (przepis poniżej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzewam 3 łyżki oliwy. Wrzucam chorizo i szynkę. Po około 3 minutach dodaję cebulkę i czekam aż się zeszkli. Dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w talarki. Przykrywam garnek i duszę warzywa przez 5-7 minut. Następnie dodaję chili oraz pokrojoną w kostkę cukinię i brokuły. Pomidory kroję również w kostkę i wrzucam do lecza. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień do średniego i duszę leczo około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Leczo doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Fasolkę myję, wrzucam do garnka i gotuję około 15 minut - bardzo lubimy fasolkę al dente.
- W międzyczasie przygotowuję podpłomyki: do misy miksera wrzucam mąkę, sól i wodę i wyrabiam gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Ciasto dzielę na 5-6 porcji, które następnie rozwałkowuję na niezbyt grube placki. Podpłomyki smażę na suchej, gorącej żeliwnej patelni.
- Leczo wykładam do głębokiej miski, fasolkę na talerz a podpłomyki na deseczkę :) Można zacząć ucztę, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz