sobota, 2 sierpnia 2014

Podpłomyki nadziewane serem - pyszne na śniadanie i przekąskę

Podpłomyki zaczęłam robić niedawno jako dodatek do śniadania, zamiast pieczywa. Ostatnio jednak wpadliśmy na pomysł by podpłomyki nadziać słonym serem typu feta. W efekcie otrzymaliśmy pyszne pieczywo, idealne na śniadanie. W smaku podpłomyki bardzo przypominają gruzińskie chaczapuri. 



Składniki (na 8 podpłomyków):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 kostka sera typu feta (200g)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 


Dodatki:
  • 2 pomidory - miałam malinowe i paprykowe
  • 3-4 ogórki małosolne
  • szczypior
  • ajwar


Przygotowanie:
  • Do misy miksera wrzucam mąkę, sól i wlewam wodę. Wyrabiam gładkie ciasto które nie będzie lepić się do rąk.
  • W miseczce rozdrabniam widelcem ser ze śmietaną.
  • Rozgrzewam małą patelnię. Ciasto dzielę na 8 części. Z każdej części formuję krążek, który nadziewam serem. Brzegi krążka składam do środka, zlepiam i formuję palcami okrągły placek, który kładę na rozgrzaną patelnię i piekę do zrumienienia. 
  • Pomidory i ogórki kroję w plasterki, układam na talerzu i posypuję szczypiorkiem. Na drugim talerzu układam gotowe podpłomyki. Na osobną miseczkę wykładam ajwar. 
  • Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz