Składniki (na 8 podpłomyków):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 kostka sera typu feta (200g)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
Dodatki:
- 2 pomidory - miałam malinowe i paprykowe
- 3-4 ogórki małosolne
- szczypior
- ajwar
Przygotowanie:
- Do misy miksera wrzucam mąkę, sól i wlewam wodę. Wyrabiam gładkie ciasto które nie będzie lepić się do rąk.
- W miseczce rozdrabniam widelcem ser ze śmietaną.
- Rozgrzewam małą patelnię. Ciasto dzielę na 8 części. Z każdej części formuję krążek, który nadziewam serem. Brzegi krążka składam do środka, zlepiam i formuję palcami okrągły placek, który kładę na rozgrzaną patelnię i piekę do zrumienienia.
- Pomidory i ogórki kroję w plasterki, układam na talerzu i posypuję szczypiorkiem. Na drugim talerzu układam gotowe podpłomyki. Na osobną miseczkę wykładam ajwar.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz