wtorek, 9 września 2014

Janosikowy placek - wspomnienie wakacji

Pierwszy tydzień wakacji spędziliśmy w pięknych Pieninach. W schronisku jednym z dań obiadowych okazał się Janosikowy placek czyli placek ziemniaczany z gulaszem i oscypkiem. Pycha! Po powrocie postanowiliśmy przygotować takie danie w domu. Efekt to pyszne, sycące danie, w sam raz na chłodniejsze dni :)



Składniki:
Placki ziemniaczane:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • sól i pieprz 


Gulasz:
  • 150 g mięsa od łopatki 
  • 150 g mięsa od szynki 
  • 1 bakłażan 
  • 1 puszka pomidorów w puszcze lub 1/2 kg obranych z skórki świeżych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • 1/3 szklanki śmietanki 18% (opcjonalnie)

Dodatki:
  • Oscypek 
  • Pomidor
  • Ogórek zielony lub kiszony



Przygotowanie:
  • Gulasz: Rozgrzewam na patelni 4 łyżki oliwy. Mięso kroję w kostkę, wrzucam na gorący tłuszcz, doprawiam pieprzem i solą, podsmażam przez około 5 minut. Bakłażana myję, kroję w kostkę i dodaję do mięsa. Całość przyprawiam tymiankiem, papryką i smażę kolejne 5-7 minut. W razie potrzeby dodaję 1/3 szklanki wody. Gdy mięso i bakłażan ładnie się podsmażą, dodaję pomidory. Przykrywam zmniejszam ogień do małego i zostawiam na około 1-1,5 godziny, żeby  gulasz powolutku się dusił. Na sam koniec, gdy mięso będzie miękkie dodaję śmietanki: do małej miseczki nakładam 3-4 łyżki gulaszu, zalewam śmietaną i intensywnie mieszam. Następnie przekładam całość do garnka z mięsem.
  • Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieram, płuczę po zimną wodą i ścieram na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki wykładam na sitko o malutkich oczkach i odsączam wodę. To samo robię z cebulą (tylko bez odsączania). Całość przekładam do miski. Do masy dodaję jajko, mąkę doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Formuje cienkie placki, które smażę na rozgrzanej patelni, aż będą złote. 
  • Podanie: Na talerzu układam placek ziemniaczany, dodaję gulasz, przykrywam drugim plackiem, polewam gulaszem, na wierzch układam oscypek. Obok układam pomidory i ogórki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz