Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
Gulasz:
- 150 g mięsa od łopatki
- 150 g mięsa od szynki
- 1 bakłażan
- 1 puszka pomidorów w puszcze lub 1/2 kg obranych z skórki świeżych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 szklanki śmietanki 18% (opcjonalnie)
Dodatki:
- Oscypek
- Pomidor
- Ogórek zielony lub kiszony
Przygotowanie:
- Gulasz: Rozgrzewam na patelni 4 łyżki oliwy. Mięso kroję w kostkę, wrzucam na gorący tłuszcz, doprawiam pieprzem i solą, podsmażam przez około 5 minut. Bakłażana myję, kroję w kostkę i dodaję do mięsa. Całość przyprawiam tymiankiem, papryką i smażę kolejne 5-7 minut. W razie potrzeby dodaję 1/3 szklanki wody. Gdy mięso i bakłażan ładnie się podsmażą, dodaję pomidory. Przykrywam zmniejszam ogień do małego i zostawiam na około 1-1,5 godziny, żeby gulasz powolutku się dusił. Na sam koniec, gdy mięso będzie miękkie dodaję śmietanki: do małej miseczki nakładam 3-4 łyżki gulaszu, zalewam śmietaną i intensywnie mieszam. Następnie przekładam całość do garnka z mięsem.
- Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieram, płuczę po zimną wodą i ścieram na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki wykładam na sitko o malutkich oczkach i odsączam wodę. To samo robię z cebulą (tylko bez odsączania). Całość przekładam do miski. Do masy dodaję jajko, mąkę doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Formuje cienkie placki, które smażę na rozgrzanej patelni, aż będą złote.
- Podanie: Na talerzu układam placek ziemniaczany, dodaję gulasz, przykrywam drugim plackiem, polewam gulaszem, na wierzch układam oscypek. Obok układam pomidory i ogórki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz