poniedziałek, 1 września 2014

Tortilla patata i pieczone papryki

Szukaliśmy pomysłu na wyjątkowy obiad. Przeglądając książkę Jamiego Olivera "30 minut" trafiliśmy na przepis na tortillę. Postanowiliśmy ją zrobić. Wyszła pyszna, ale brakowało nam czegoś. Zrobiliśmy raz jeszcze, tym razem "po naszemu". To strzał w dziesiątkę. Proste, sycące danie - doskonałe na obiad, kolację, czy nawet leniwe śniadanie :)



Składniki: 
Tortilla:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • szczypta oregano 
  • 1/3 kiełbaski chorizo (można pominąć, ale i można dać więcej)
  • 5-6 jajek
 Papryki:
  • 3 grillowane papryki, ze słoika 
  • 20 g sera manchego (lub innego twardego sera)
  • 2 łyżki płatków migdałów  (można użyć także orzechów włoskich)
  • 1 kromka chleba (może być czerstwy)
  • 2 łyżki octu balsamicznego


Sałatka:
  • Liście ulubionej sałaty 
  • 3 plastry szynki długodojrzewającej, np. Serrano
  • Garść oliwek
  • Garść orzechów


Przygotowanie:
  • Ziemniaki obieram, myję i kroję na talarki. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy. Wrzucam ziemniaki i mieszam. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Dodaję do ziemniaków. Po około 3 minutach dodaję pokrojoną w talarki chorizo. Całość podsmażam około 10 - 15 minut aż ziemniaki się nie zrumienią i nie zrobią się miękkie. 
  • W czasie smażenia ziemniaków przygotowuję papryki. Piekarnik nagrzewam do około 200 stopni Celsjusza. Wyciągam papryki ze słoika, odsączam i układam w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Ser, chleb, orzechy wkładam do malaksera, skrapiam octem i drobno miksuję. Powstałą posypką nadziewam papryki oraz posypuję je z wierzchu. Wkładam do piekarnika na 7 minut. Na ostatnie 3 minuty włączam grill, by ładnie się przypiekły.
  • Gdy ziemniaki są rumiane i miękkie, do tortilli wbijam jajka. Następnie delikatnie całość mieszam i zostawiam na średnim ogniu do ścięcia, około 5 minut. Gdy tortilla od spodu jest ścięta, a od góry lekko luźna, posypuję ją serową posypką, której nie zużyłam całej do papryk. 
  • Gotowe papryki wyciągam z piekarnika i wkładam tortillę. Cały czas aktywna jest funkcja grill. Potrawę piekę około 3-5 minut. 
  • Przygotowuję sałatkę: sałatę myję i dzielę na małe cząstki. Skrapiam ją oliwą i sokiem z cytryny. Wokół rozkładam plastry szynki. Wierzch sałatki przystrajam orzechami i oliwkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz