Składniki:
Tortilla:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta oregano
- 1/3 kiełbaski chorizo (można pominąć, ale i można dać więcej)
- 5-6 jajek
- 3 grillowane papryki, ze słoika
- 20 g sera manchego (lub innego twardego sera)
- 2 łyżki płatków migdałów (można użyć także orzechów włoskich)
- 1 kromka chleba (może być czerstwy)
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sałatka:
- Liście ulubionej sałaty
- 3 plastry szynki długodojrzewającej, np. Serrano
- Garść oliwek
- Garść orzechów
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieram, myję i kroję na talarki. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy. Wrzucam ziemniaki i mieszam. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Dodaję do ziemniaków. Po około 3 minutach dodaję pokrojoną w talarki chorizo. Całość podsmażam około 10 - 15 minut aż ziemniaki się nie zrumienią i nie zrobią się miękkie.
- W czasie smażenia ziemniaków przygotowuję papryki. Piekarnik nagrzewam do około 200 stopni Celsjusza. Wyciągam papryki ze słoika, odsączam i układam w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Ser, chleb, orzechy wkładam do malaksera, skrapiam octem i drobno miksuję. Powstałą posypką nadziewam papryki oraz posypuję je z wierzchu. Wkładam do piekarnika na 7 minut. Na ostatnie 3 minuty włączam grill, by ładnie się przypiekły.
- Gdy ziemniaki są rumiane i miękkie, do tortilli wbijam jajka. Następnie delikatnie całość mieszam i zostawiam na średnim ogniu do ścięcia, około 5 minut. Gdy tortilla od spodu jest ścięta, a od góry lekko luźna, posypuję ją serową posypką, której nie zużyłam całej do papryk.
- Gotowe papryki wyciągam z piekarnika i wkładam tortillę. Cały czas aktywna jest funkcja grill. Potrawę piekę około 3-5 minut.
- Przygotowuję sałatkę: sałatę myję i dzielę na małe cząstki. Skrapiam ją oliwą i sokiem z cytryny. Wokół rozkładam plastry szynki. Wierzch sałatki przystrajam orzechami i oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz