środa, 17 września 2014

Ciastka francuskie z ricottą i owocami

Nie masz pomysłu na deser? Zrób ciastka francuskie. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a liczba kombinacji wydaje się być nieskończona. Przygotowałam ciastka z serem ricotta i owocami: śliwkami, brzoskwiniami, malinami, jeżynami i borówkami. Zachęcam do spróbowania :)






Składniki: 
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 
  • 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
  • 3 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • Owoce: brzoskwinie, śliwki, maliny, jeżyny, borówki - co lubicie
  • Cukier puder do posypania










 
Przygotowanie:
  • Ciasto francuskie dzielę na 8 kwadratów. Na środku każdego kwadratu kładę łyżkę lub półtora ricotty. Następnie na serze układam owoce, nie mieszałam rodzajów, tylko maliny i jeżyny. Tak przygotowane ciastka posypuję cukrem. Sklejam boki ciastek po skosie, żeby wyszły łódeczki. 
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piekę ciastka 25 minut, a na ostatnie 5 minut włączam termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem. Uważam, żeby nie zjeść wszystkich od razu ;-) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz