Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
- 3 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
- Owoce: brzoskwinie, śliwki, maliny, jeżyny, borówki - co lubicie
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie dzielę na 8 kwadratów. Na środku każdego kwadratu kładę łyżkę lub półtora ricotty. Następnie na serze układam owoce, nie mieszałam rodzajów, tylko maliny i jeżyny. Tak przygotowane ciastka posypuję cukrem. Sklejam boki ciastek po skosie, żeby wyszły łódeczki.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piekę ciastka 25 minut, a na ostatnie 5 minut włączam termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem. Uważam, żeby nie zjeść wszystkich od razu ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz