Składniki:
- 1 opakowanie około 210 g ciastek owsianych (użyłam Sasanek z Lidla)
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 g masła
- 500 g mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej)
- 3 łyżeczki żelatyny
- Owoce: maliny, borówki, jeżyny - to, co macie pod ręką :)
Przygotowanie:
- Spód: Ciastka kruszę w malakserze (można też wsadzić je do woreczka i ubić tłuczkiem), dodaję wiórki kokosowe. W rondelku rozpuszczam masło, które następnie dodaję do masy. Energicznie mieszam i wykładam na okrągłą blaszkę. Uklepuję dokładnie i chowam do lodówki na czas przygotowania masy desernikowej.
- Masa: Mascarpone wykładam do misy miksera, dodaję cukier oraz wanilię i miksuję około 2 min. W tym czasie żelatynę wsypuję do kubeczka, zalewam do 1/3 wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Do mascarpone dodaję śmietankę i ubijam 2-3 minuty, do zgęstnienia. Na końcu dodaję jogurt i również miksuję z 2 minuty, aż się całość ładnie połączy. Żelatynę przekładam do małego garnuszka, dodaję 2 łyżki wody i delikatnie podgrzewam do rozpuszczenia żelatyny. Letnią żelatynę bardzo delikatnie wlewam do masy desernikowej i mieszam.
- Wyciągam spód z lodówki, wykładam na nią masę i przybieram owocami. Wkładam z powrotem do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz