czwartek, 29 stycznia 2015

Łosoś ze szpinakiem pieczony w cieście francuskim

Proste, pyszne, a zarazem całkiem eleganckie danie. Uwielbiam połączenie łososia i ciasta francuskiego. Dodatkowo, mimo że wygląda na czasochłonne, przygotowanie takiego obiadu to dosłownie chwila. No dobra, trzeba troszkę poczekać aż ryba się upiecze, ale efekt jest tego zdecydowanie warty. Zatem do dzieła!



Składniki:
  • 300 g filetu z łososia 
  • plaster cytryny 
  • łyżka posiekanej kolendry 
  • garść szpinaku
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
Sałatka:
  • 2 garście liści szpinaku 
  • 2 garście rukoli
  • 1/2 pomarańczy 
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki sosu balsamicznego





Przygotowanie: 
  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza, ustawiam funkcję termoobiegu. 
  • Filet z łososia dzielę na 2 części, które obieram ze skóry. Rozwijam ciasto francuskie, dzielę na pół. 
  • Na każdej połowie układam po garści świeżego, umytego szpinaku, na który następnie kładę łososia.  Całość doprawiam solą i pieprzem, na wierzchu układam cytrynę oraz posypuję kolendrą. 
  • Ciasto nakrawam w promienie rozchodzące się od ryby, które następnie składam "na zakładkę".
  • Tak przygotowaną rybę układam na pergaminie i piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 
  • W tym czasie przygotowuję sałatkę. Szpinak i rukolę dokładnie myję i osuszam. Układam na talerzu, następnie polewam oliwą, posypuję kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów. Na końcu doprawiam sosem balsamicznym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz