Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- plaster cytryny
- łyżka posiekanej kolendry
- garść szpinaku
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 garście liści szpinaku
- 2 garście rukoli
- 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki sosu balsamicznego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza, ustawiam funkcję termoobiegu.
- Filet z łososia dzielę na 2 części, które obieram ze skóry. Rozwijam ciasto francuskie, dzielę na pół.
- Na każdej połowie układam po garści świeżego, umytego szpinaku, na który następnie kładę łososia. Całość doprawiam solą i pieprzem, na wierzchu układam cytrynę oraz posypuję kolendrą.
- Ciasto nakrawam w promienie rozchodzące się od ryby, które następnie składam "na zakładkę".
- Tak przygotowaną rybę układam na pergaminie i piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- W tym czasie przygotowuję sałatkę. Szpinak i rukolę dokładnie myję i osuszam. Układam na talerzu, następnie polewam oliwą, posypuję kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów. Na końcu doprawiam sosem balsamicznym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz