Składniki:
Sałatka:
- 7-8 dokładnie umytych liści sałaty masłowej
- 7 oliwek czarnych
- 7 oliwek zielonych
- 7 pomidorków koktajlowych
- 2 łodygi szczypioru od dymki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g sera feta
- 1 łyżeczka czubrycy do posypania
Ziemniaki :
- 4 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
- 3 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki (jeśli są młode) dokładnie myję, obieram oczka, osuszam i kroję w ćwiartki. Wkładam do naczynia żaroodpornego, następnie polewam oliwą, posypuję czubrycą, solą i dokładnie mieszam. Ziemniaki wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut, aż będą rumiane i miękkie.
- Piersi z kurczaka przekrawam wzdłuż, żeby nie były za grube. Posypuję je czubrycą, polewam łyżką oliwy i dokładnie obtaczam w przyprawie. Rozgrzewam patelnię grillową. Układam na niej kawałek folii aluminiowej i dopiero na folię nakładam mięso. Dzięki temu kurczak nie przywrze do patelni. Grilluję mięso po 3-4 minuty z każdej strony i następnie ściągam je z folii i kładę bezpośrednio na patelni. Grilluję jeszcze po 3-4 minuty, żeby było pięknie zrumienione.
- Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki i układam na talerzach. Oliwki i pomidorki kroję w talarki i układam na sałacie. Szczypior drobno siekam i posypuję nim zieleninę. Z soku z cytryny i oliwy przygotowuję sos, który doprawiam pieprzem i solą. Polewam nim sałatkę.
- Pod koniec grillowania kurczaka nakładam na wierzch plastry sera feta i posypuje je czerwoną czubrycą.
- Piersi z kurczaka układam na sałacie. Upieczone ziemniaki układam wokół całego dania. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz