piątek, 4 lipca 2014

Hambuxy z łososia

Inspiracją dla tego dania był przepis na szwedzkie klopsiki, który znaleźliśmy w książce "30 minut Jamiego". Łososiowe hamburgery są soczyste i aromatyczne, po prostu pyszne!




Składniki (na 4 burgery):

Burgery:
  • 300 g filetu z łososia
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1/3 papryczki chili 
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz


Dodatki:


  • Bułki
  • 2 łyżki majonezu
  • 4-6 umytych liści sałaty
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 4 plastry żółtego sera (pyszny będzie również cheddar)
  • 2 łyżki ajwaru
  • 1 pomidor pokrojony na plastry
  • 4 korniszony


Przygotowanie:

  • Chleb wkładam do malaksera i miksuję na bułkę tartą. Przesypuję do miseczki. 
  • Następnie do misy malaksera wkładam filet z łososia, dodaję chili, pietruszkę, kolendrę, czosnek, ścieram skórkę z cytryny. Doprawiam solą, pieprzem i miksuję. Masę przekładam do miseczki. Dosypuję 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszam. Formuję 4 burgery. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę burgery na złoty kolor. 
  • Bułki przekrawam na pół i grilluję na patelni grillowej aż do zrumienienia. 
  • Pomidory i korniszony kroję na talarki, drobno siekam cebulkę. 
  • Spód bułki smaruję majonezem i układam sałatę. Następnie nakładam burger z łososia, który smaruję musztardą, posypuję cebulką i talarkami korniszonka. Ogórki przykrywam żółtym serem, na którym układam pomidor. Całość smaruję ajwarem. Przykrywam hambuxa górną częścią bułki. Hamburgery możemy podgrzać w piekarniku lub od razu szamać :) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz