sobota, 30 sierpnia 2014

Delikatne ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami chyba każdemu kojarzy się z wakacjami. Z pierwszych śliwek postanowiłam zrobić ciasto, na które przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasto jest wilgotne, delikatnie śmietankowe i idealnie waniliowe. Polecam :)


Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 200 g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (możemy dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego)

Dodatki:
  • Obrane i podzielone na połówki śliwki



Przygotowanie:
  • Do misy miksera wrzucam mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaję ekstrakt waniliowy, śmietanę i jajka. Całość mieszam.
  • W rondelku rozpuszczam masło i mleko. Gdy ostygnie, dodaję powoli do ciasta i mieszam, aż składniki ładnie się połączą. 
  • Gotowe ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam w rządkach śliwki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piekę 45 minut, po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy jest suche. Jeśli ciasto jest jeszcze mokre dopiekam 5-10 minut. Gorące ciasto posypuję cukrem pudrem. Podaję przestudzone. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz