środa, 3 września 2014

Sernik - desernik z jeżynami i borówkami

Bazowy przepis na ten deser zaczerpnęłam z Kwestii Smaku. Desernik jest pyszny delikatny, owocowy i jedyny w swoim rodzaju. Musicie spróbować, bo kolejną jego zaletą jest bardzo proste przygotowanie oraz pełna dowolność w doborze owoców ;-) Do dzisiejszego wybrałam jeżyny i borówki.



Składniki: 
  • 1  opakowanie około 210 g ciastek owsianych (użyłam Sasanek z Lidla)
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 50 g masła
  • 500 g mascarpone 
  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru (można dać mniej) 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • Owoce: maliny, borówki, jeżyny - to, co macie pod ręką :)


Przygotowanie:
  • Spód: Ciastka kruszę w malakserze (można też wsadzić je do woreczka i ubić tłuczkiem), dodaję wiórki kokosowe. W rondelku rozpuszczam masło, które następnie dodaję do masy. Energicznie mieszam i wykładam na okrągłą blaszkę. Uklepuję dokładnie i chowam do lodówki na czas przygotowania masy desernikowej. 
  • Masa: Mascarpone wykładam do misy miksera, dodaję cukier oraz wanilię i miksuję około 2 min. W tym czasie żelatynę wsypuję do kubeczka, zalewam do 1/3 wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Do mascarpone dodaję śmietankę i ubijam 2-3 minuty, do zgęstnienia. Na końcu dodaję jogurt i również miksuję z 2 minuty, aż się całość ładnie połączy. Żelatynę przekładam do małego garnuszka, dodaję 2 łyżki wody i delikatnie podgrzewam do rozpuszczenia żelatyny. Letnią żelatynę bardzo delikatnie wlewam do masy desernikowej i mieszam. 
  • Wyciągam spód z lodówki, wykładam na nią masę i przybieram owocami. Wkładam z powrotem do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz