poniedziałek, 10 listopada 2014

Chaczapuri - pyszne gruzińskie placki

Podczas podróży do Gruzji spróbowaliśmy pysznych chaczapuri, czyli placków z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze słonego sera, fasoli lub ziemniaków. Bardzo nam smakowały, więc po powrocie podjęłam próbę odtworzenia tego wypieku. Udało się! Chaczapuri są pyszne i można je w zasadzie dowolnie nadziewać. Ja póki co nadziewam je serem i fasolą. Cały czas zagadką są dla mnie chaczapuri z nadzieniem z ziemniaków. Zachęcam do pieczenia :)



Składniki:
Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej (560 g)
  • 7 g drożdży suchych (bądź 1/3 kostki drożdży świeżych)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 letniej szklanki wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka masła


Farsz:
Serowy:
  • 1/2 kostki sera typu feta
  • 1/2 kostki twarogu półtłustego 





Fasolowy:
  • 2 puszki fasoli czerwonej w zalewie
  • 1 łyżeczka harissy (bądź innej pikantnej pasty z papryki)
  • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry


Przygotowanie:
  • Mąkę wsypuję do misy miksera. Dodaję drożdże, sól i cukier. W rondelku podgrzewam mleko, wodę, dodaję też łyżkę masła. Ciepłe mleko z wodą i masłem wlewam do mąki i wyrabiam ciasto tak długo aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny.
  • Przygotowuję farsz. Ser typu feta i twaróg wkładam do miski i rozduszam widelcem. Następnie formuję 2 kule, którymi nadzieję placek. 
  • Fasolę odsączam z zalewy, ale niezbyt dokładnie, by troszkę zalewy pozostało w puszce. Fasolę wrzucam na patelnię, dodaję harissy i smażę tak długo aż fasola zacznie się rozpadać i będzie bardzo gęsta. Na końcu dodaję kolendrę. Przekładam fasolę do miski. Gdy przestygnie, formuję 3 kule, którymi będę nadziewać placki. 
  • Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę je na 5 części. Z każdej formuję kulę i odkładam na 30 minut do dalszego wyrośnięcia. 
  • Nagrzewam piekarnik do 190 stopni Celsjusza. 
  • No to robię chaczapuri. Biorę kulę ciasta, palcami rozgniatam na okrąg o grubości 1 cm. Na środek kładę kulę farszu, którą lekko rozgniatam. Następnie robię zakładki z ciasta, tak by farsz zniknął, sklejam i rozpłaszczam, by postał piękny placek. Odkładam na 10 minut. Przed pieczeniem smaruję roztopionym masłem. Piekę 15-20 minut. W celu zrumienienia na ostatnie 3 minutki włączam funkcję grilla. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz