poniedziałek, 16 marca 2015

Curry z batatem i marchewką

To danie to istna petarda! Pyszne, słodko - pikantne curry, rozgrzewa, poprawia nastrój i motywuje do działania. Idealnie smakuje z prażonymi orzechami i delikatnym kokosowym ryżem. Zróbcie, spróbujcie, zakochacie się! 



Składniki: Curry:
  • 1 batat
  • 1 duża marchew
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g kalafiora
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej (można zastąpić świeżym imbirem)
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka pasty z kolendry (można zastąpić świeżą kolendrą)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka wiórek koksowych
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1/2 cytryny
  • sól do smaku



Ryż:
  • 1 filiżanka ryżu
  • 2 filiżanki wody
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki anyżu
  • szczypta soli

  • 2 garście orzechów włoskich
  • kolendra/natka pietruszki do podania

Przygotowanie:
  • Batata i marchewkę obieram, myję i kroję na kawałki. Łodygi selera i cebulę kroję w talarki. Do garnka wlewam 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewam i wrzucam warzywa. Smażę na średnim ogniu około 5 minut. Dodaję czerwoną pastę curry, pastę z imbiru, trawy cytrynowej oraz kolendry. Intensywnie mieszam. Następnie wlewam 1/2 szklanki ciepłej wody i duszę pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dolewam mleko kokosowe i wiórki, masło orzechowe i soczewicę. Przykrywam i gotuję na średnim ogniu przez kolejne 15 minut. Pod koniec sprawdzam, czy curry jest dosyć pikantne, doprawiam sokiem z połowy cytryny i solą.
  • Filiżankę ryżu przesypuję do rondelka i zalewam 2 filiżankami wody. Dodaję cynamon, anyż, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Całość zagotowuję, zmniejszam ogień do małego i gotuję 20 minut, do miękkości.
  • Orzechy wysypuję na małą patelnię i lekko rumienię.
  • Do miseczek nakładam ryż i curry. Posypuję orzechami i natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz