sobota, 16 września 2017

Przyszła jesień. Pyszne dyniowe leczo z kaszą bulgur.

Kto nie lubi leczo? Chyba ciężko znaleźć taką osobę. Dla mnie leczo jest łącznikiem pomiędzy późnym latem a wczesną jesienią. Znakiem, że upały powoli się kończą i trzeba poszukać w szafie cieplejszego swetra. W tym roku jesień przyszła wyjątkowo szybko. Za szybko. Dlatego gotując leczo postanowiłam dodać dynię i kaszę bulgur. Efekt końcowy był zaskakujący. Pyszne, kremowe, ciepłe leczo. I to bez mięsa. Polecam :)



Składniki:
  • 1 cebula obrana i drobno posiekana
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 cukinia pokrojona
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 6 pomidorów lima sparzonych i obranych ze skóry
  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 łyżeczki harissy
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzewam 4 łyżki oliwy i dodaję cebulę. Podsmażam do  zeszklenia.
  • Dodaję umyte i pokrojone w paski lub kostki papryki. Przykrywam i duszę 5 minut.
  • Dodaję cukinię w talarkach oraz obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Duszę pod przykryciem około 10 minut.
  • Na końcu dodaję pokrojone w talarki lub łódki lub kostkę pomidory. Leczo gotuję kolejne 10-15 minut. Gdy pomidory puszczą sok, wsypuję 100 gram kaszy bulgur i duszę około 15 minut. Przyprawiam solą i harissą. Leczo jest najlepsze drugiego dnia :) Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz