Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3/4 kubka zielonej soczewicy
- 1/2 kubka czerwonej soczewicy
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1/2 żółtej papryczki chili
- 4-5 pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki sera grana do posypania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę wykładam pergaminem. Bakłażana i cukinię myję, osuszam i przekrawam wzdłuż. Miąższ warzyw nadkrawam w kratkę, posypuję solą i polewam oliwą. Tak przygotowane warzywa wkładam na 25 minut do piekarnika.
- Do rondla wsypuję zieloną soczewicę, zalewam wodą w proporcji 1:2 i gotuję. Po 10 minutach dodaję czerwoną soczewicę i gotuję aż będą miękkie.
- Na małej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję cebulę oraz czosnek i podsmażam do zeszklenia. Dodaję suszone pomidory oaz chili i zmniejszam ogień do małego. Na koniec dodaję świeżego pomidora pokrojonego w kostkę i kolendrę. Całość doprawiam solą i pieprzem.
- Soczewicę odcedzam i mieszam z zawartością z patelni. Masę dzielę na dwie części. Z piekarnika wyciągam cukinię i bakłażana i wydrążam środki. Wydrążony miąższ dodaję do podzielnej soczewicy i dokładnie mieszam. Nadziewam bakłażana soczewicą z dodatkiem bakłażana a cukinię nadzieniem z dodatkiem cukinii. Całość posypuję serem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączam termoobieg. Podaję z ulubioną sałatką :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz