czwartek, 31 lipca 2014

Pierzywa czyli pieczone warzywa: bakłażan i cukinia nadziane soczewicą

Ostatnio mam dużo pomysłów związanych z nadziewaniem rozmaitych sezonowych warzyw. Tym razem padło na bakłażana i cukinię. Nadzienie postanowiłam zrobić z zielonej i czerwonej soczewicy. Wyszło coś pysznego :) Zachęcam do spróbowania i pieczenia warzyw, bo lato to czas idealny :)


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3/4 kubka zielonej soczewicy
  • 1/2 kubka czerwonej soczewicy
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli 
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 żółtej papryczki chili
  • 4-5 pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów 
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • 2 łyżki sera grana do posypania 
  • sól i pieprz 




Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę wykładam pergaminem. Bakłażana i cukinię myję, osuszam i przekrawam wzdłuż.  Miąższ warzyw nadkrawam w kratkę, posypuję solą i polewam oliwą. Tak przygotowane warzywa wkładam na 25 minut do piekarnika. 
  • Do rondla wsypuję zieloną soczewicę, zalewam wodą w proporcji 1:2 i gotuję. Po 10 minutach dodaję czerwoną soczewicę i gotuję aż będą miękkie. 
  • Na małej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję cebulę oraz czosnek i podsmażam do zeszklenia. Dodaję suszone pomidory oaz chili i zmniejszam ogień do małego. Na koniec dodaję świeżego pomidora pokrojonego w kostkę i kolendrę. Całość doprawiam solą i pieprzem.
  • Soczewicę odcedzam i mieszam z zawartością z patelni. Masę dzielę na dwie części. Z piekarnika wyciągam cukinię i bakłażana i wydrążam środki. Wydrążony miąższ dodaję do podzielnej soczewicy i dokładnie mieszam. Nadziewam bakłażana soczewicą z dodatkiem bakłażana a cukinię nadzieniem z dodatkiem cukinii. Całość posypuję serem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączam termoobieg. Podaję z ulubioną sałatką :) Smacznego!
Faszerujemy 2014!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz