Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 3 łyżki brązowego cukru (jeśli lubicie słodkie wypieki, można dać więcej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 7 dorodnych kwaskowych jabłek (użyłam antonówek)
- cynamon
- cukier waniliowy do posypania
Przygotowanie:
- Do misy miksera wrzucam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, masło i jajko. Całość miksuję około 5 minut, aż powstanie drobna kruszonka.
- Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Dno blaszki smaruję masłem i wykładam połowę ciasta. Następnie układam jabłka, które posypuję cynamonem. Na wierzch wysypuję resztę ciasta, posypuję cukrem waniliowym i cynamonem.
- Szarlotkę piekę około 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz