środa, 1 października 2014

Przyszła jesień! Czas idealny na szarlotkę

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. U progu jesieni piekę ją w prawie każdy weekend. Smakuje idealnie z orzechowymi lodami i pyszną kawą. Ciasto, które przygotowuję początkowo jest bardzo suche i kruche, ale gdy jabłka puszczą sok, jego konsystencja robi się idealna. Zachęcam zatem do pieczenia szarlotki!



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej 
  • 1  szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 3 łyżki brązowego cukru (jeśli lubicie słodkie wypieki, można dać więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 7 dorodnych kwaskowych jabłek (użyłam antonówek)
  • cynamon 
  • cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie:
  • Do misy miksera wrzucam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, masło i jajko. Całość miksuję około 5 minut, aż powstanie drobna kruszonka. 
  • Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. 
  • Dno blaszki smaruję masłem i wykładam połowę ciasta. Następnie układam jabłka, które posypuję cynamonem. Na wierzch wysypuję resztę ciasta, posypuję cukrem waniliowym i cynamonem. 
  • Szarlotkę piekę około 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.  


Jabłko z cynamonem 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz