Składniki:
- około 9 plastrów makaronu lasagne
- 1 szklanka pasaty pomidorowej
- 200 g umytego jarmużu
- 200 g filetu z łososia
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- oregano
- 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- opcjonalnie ser żółty bądź mozzarella do ułożeniu na wierzchu lasagne
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
- Łososia doprawiam solą, pieprzem a także cytryną. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam 2 łyżki oliwy, układam rybę i piekę około 20 minut.
- Pasatę pomidorową doprawiam pieprzem i oregano. Wylewam ją na dno drugiego, większego naczynia żaroodpornego.
- Jarmuż myję osuszam i blanszuję na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty.
- Na dnie naczynia z pasatą układam pierwszą warstwę makaronu, następnie dodaję jarmuż i układam porwanego na kawałki łososia. Przykrywam kolejną warstwą makaronu i powtarzam czynności. Po trzeciej, ostatniej warstwie, wierzch lasagne oblewam jogurtem i układam ser. Całość posypuję oregano dla smaku.
- Lasagne zapiekam 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gotowe danie wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie lasagne jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz