czwartek, 14 maja 2015

Lasagne freestyle! Lasagne z łososiem i jarmużem

To danie to stanowczo propozycja dla wielkich fanów jarmużu. Pieczony w lasagne jarmuż uzyskuje bowiem niecodzienny, w dodatku lekko kapuściany posmak. Połączenie z łososiem jest tu ciekawe, zaskakująco smaczne. Zachęcam zatem do eksperymentu :) 


Składniki: 
  • około 9 plastrów makaronu lasagne 
  • 1 szklanka pasaty pomidorowej 
  • 200 g umytego jarmużu 
  • 200 g filetu z łososia 
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz 
  • oregano
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 
  • opcjonalnie ser żółty bądź mozzarella do ułożeniu na wierzchu lasagne

Przygotowanie: 
  • Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. 
  • Łososia doprawiam solą, pieprzem a także cytryną. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam 2 łyżki oliwy, układam rybę i piekę około 20 minut. 
  • Pasatę pomidorową doprawiam pieprzem i oregano. Wylewam ją na dno drugiego, większego naczynia żaroodpornego. 
  • Jarmuż myję osuszam i blanszuję na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty. 
  • Na dnie naczynia z pasatą układam pierwszą warstwę makaronu, następnie dodaję jarmuż i układam porwanego na kawałki łososia. Przykrywam kolejną warstwą makaronu i powtarzam czynności. Po trzeciej, ostatniej warstwie, wierzch lasagne oblewam jogurtem i układam ser. Całość posypuję oregano dla smaku. 
  • Lasagne zapiekam 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gotowe danie wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie lasagne jest gotowa do spożycia. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz