Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 łyżka cukru (może być brązowy)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 jabłko
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz jabłka, wrzucam do misy miksera i mieszam na średnich obrotach około 4 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek.
- Jabłko obieram, kroję na ćwiartki i potem na mniejsze kawałki - to można zrobić wedle własnego uznania. Dodaję do ciasta i mieszam łyżką.
- Rozgrzewam sporą patelnię. Wylewam na nią łyżkę oliwy, która rozprowadzam po powierzchni za pomocą ręcznika papierowego.
- Przy pomocy dużej łyżki formuję 3-4 placuszki i smażę po około 3 minuty z każdej strony aż będą rumiane.
- Pancakes podaję z ulubionymi dżemami i masłem orzechowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz