sobota, 16 maja 2015

Śniadanie idealne - pancakes z jabłkami

W weekendy na śniadanie często jadamy pyszne, puchate pancakes. Pewnego poranka Pitek wpadł na bardzo przyjemny pomysł, by do ciasta na placuszki dodać pokrojone w kostkę jabłko. Pomysł okazał się strzałem z dziesiątkę i świetnym urozmaiceniem dla naszej pancake'owej fascynacji;-)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maślanki naturalnej 
  • 1 łyżka cukru (może być brązowy)
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 jajko 
  • 1 jabłko

Przygotowanie: 
  • Wszystkie składniki, oprócz jabłka, wrzucam do misy miksera i mieszam na średnich obrotach około 4 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. 
  • Jabłko obieram, kroję na ćwiartki i potem na mniejsze kawałki - to można zrobić wedle własnego uznania. Dodaję do ciasta i mieszam łyżką. 
  • Rozgrzewam sporą patelnię. Wylewam na nią łyżkę oliwy, która rozprowadzam po powierzchni za pomocą ręcznika papierowego.
  • Przy pomocy dużej łyżki formuję 3-4 placuszki i smażę po około 3 minuty z każdej strony aż będą rumiane. 
  • Pancakes podaję z ulubionymi dżemami i masłem orzechowym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz