Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i smakuje idealnie do kawki lub herbaty :)
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
- 2 łodygi rabarbaru
- 50 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza.
- Do misy miksera wkładam masło, wbijam jajka, wsypuję cukier i miksuję na gładką masę (około 4-5 minut). Następnie stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii.
- Rabarbar obieram i kroję w talarki.
- Naczynie do pieczenia ciasta smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi. Wykładam ciasto i wyrównuję łyżką. Układam rabarbar.
- Przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki wkładam do miski po cieście i palcami rozcieram masło i łączę je z mąką, cukrem i wiórkami aż powstanie kruszonka.
- Gotową kruszonką posypuję placek, który następnie wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz