wtorek, 28 października 2014

Pomysł na pyszną kolację: Sandwich z łososiem

Sandwiche zawsze kojarzą nam się ze śniadaniem bądź przekąską. My postanowiliśmy podjeść do tego tematu w inny sposób. Kupiliśmy chleb włoski i przełożyliśmy go nadzieniem z pomidorów, pieczonej papryki i pieczonego łososia. Wyszło pyszne danie, idealne na kolację!




Składniki:
Sandwich:
  • 1 chleb włoski 
  • 200 g świeżego łososia 
  • 2 papryki 
  • 1 papryka żółta
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 
  • 2 cebulki dymki 
  • 1 papryczka chilli 
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól i pieprz


Grilowana cukinia:
  • 5 plastrów cukinii
  • szczypta suszonego oregano
  • oliwa do natarcia


Sałatka:
  • 1 mała sałata 
  • 1/2 gruszki 
  • garść orzechów włoskich 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • kilka płatków sera 
  • gęsty ocet balsamiczny do dekoracji 


Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni Celsjusza w funkcji grill. Papryki myję, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne, układam na folii aluminiowej skórą w górę i griluję przez 30 minut, aż skóra stanie się czarna. 
  • Rozgrzewam patelnię gilową. Plastry cukinii nacieram oliwą, kładę na gorącej patelni i posypuję suszonym oregano. Obracam co 3-4 minuty. Grilluję dopóki cukinia nie zmięknie.
  • W międzyczasie myję i kroję na ćwiartki pomidorki koktajlowe, paprykę żółtą, papryczkę chilli kroję w talarki i usuwam pestki. Dymkę drobno siekam. Całość wrzucam do miski i mieszam. Dodaję oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  • Łososia nacieram solą i pieprzem oraz skrapiam sokiem z cytryny. Układam w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Gdy papryka się upiecze, zmieniam funkcję piekarnika, na grzanie góra-dół, zmniejszam temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piekę rybę przez około 20 minut. Na ostatnie 5-7 minut włączam funkcję termoobiegu. 
  • Upieczoną paprykę obieram ze skórki, kroję na paseczki i wrzucam do pomidorowej sałatki.
  • Sałatę myję, układam na półmisku. Gruszkę kroję w cieniutkie plastry i układam na sałacie. Całość polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję orzechami. Na końcu polewam gęstym sosem balsamicznym i układam cieniutkie plasterki sera. 
  • Chleb włoski kroję wzdłuż, polewam oliwą i wkładam na parę minut do piekarnika. Na spód nakładam pomidory z papryką, układam plastry grilowanej cukinii i kawałki łososia. Przykrywam i wkładam do piekarnika na 3 minuty. Podaję ciepły wraz z sałatką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz